Hozzávalók: 70-80 dkg lapocka, 1
nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír (olaj), 1 kg savanyú aprókáposzta, 1 dl
fűszerezett paradicsomlé (vagy ketchup), 3 dl tejföl, 1 csokor friss kapor (vagy
1 evőkanál szárított kaporlevél), 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), só és
törött bors, ízlés szerint.
A húst féltenyérnyi, vékony
szeletekre vágom. A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metélem. A
felforrósított zsíron sárgára fonnyasztom, majd a hússzeletek mindkét oldalát
hirtelen, erős lángon átpirítom a hagymás zsiradékon. Ha a káposzta túl
savanyú, átmosom és lecsöpögtetem. Az előzőleg legalább fél órára beáztatott
cserépedény alját beterítem egyharmadnyi káposztával, és jól megsózom. Meghintem
kevés csomborral és törött borssal, ezután vágott kaprot szórok rá. Erre
ráborítom a hús felét, majd ezt is megsózom és megborsozom. Paradicsomlevet
csorgatok rá. A hagymás pecsenyelé felét rákenem, ezt követően a következő
réteg káposzta, a fűszerek, és a hús kerül a cserépedénybe. A tetejére káposztát
teszek, végül leöntöm a tejföllel elkevert paradicsomlével. A tálat saját fedelével
betakarom, majd hideg sütőbe tolom. Összesen 3 órán keresztül párolom az ételt,
a hőfokot folyamatosan emelve, de csak a közepesnél kisebb lángig.