Cseh gombóc 2.



Hozzávalók: 4 db szárított zsemle, 2 dl tej, 5 dkg zsír, 40 dkg liszt, 2 db reszelt főtt burgonya, 1 dkg élesztő, só.
Elkészítése: A zsemléket kockára vágunk, zsírban megpirítjuk, majd tejjel meglocsoljuk. A lisztből a tojásokkal és egy kevés langyos sós tejjel kevert vízzel, valamint a reszelt főtt burgonyával, gyenge galuskatésztát készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat és tejben megfuttatott élesztőt. Kicsit pihentetjük, majd tiszta konyharuha egyik oldalát megzsírozzuk, rátesszük a tésztát, henger alakura formázzuk és feltekerjük. Végeit megkötözzük, és sós forró vízben 35 percig főzzük. Ezután lecsorgatjuk, kibontjuk a konyharuhából, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.