Hozzávalók: 1 kg csuka, 2 tojás,
50 dkg vegyes leveszöldség, 1/2 dkg szódabikarbóna, citromlé, 5 szál
petrezselyemzöldje vagy kapor, késhegynyi gyömbérpor és őrölt szerecsendió,
negyed csésze tejszín, 5 dkg liszt, olaj a sütéshez, só, bors, 1 fej hagyma, 5
ek vaj, 2 zsemle, fél csésze tej
Elkészítése: A tisztított halat
bezöldségelt és kissé sós vízben megfőzzük.
Mikor kész, megtisztítjuk a
bőrétől. Kicsontozzuk - szálkázzuk, és pástétom finomságúra törjük vagy
daráljuk.
Vajban könnyen megpirítjuk a
finomra vágott hagymát, a zsemlét feltördeljük, és tejbe áztatjuk, a felesleges
tejet kinyomkodjuk belőle és összekeverjük a hagymával.
Egy nagy tálban kikeverjük a
tojássárgáját petrezselyemmel, hozzáadjuk a halpástétomot és a hagymás
keverékünket. Megsózzuk, borsozzuk. Egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét,
és finoman beforgatjuk a masszába.
Hozzáadjuk a szódabikarbónát,
néhány csepp citromot, egy cseppnyi gyömbért és őrölt szerecsendiót. Jól
elkeverjük, fellazítjuk tejszínnel.
A masszából apró labdacsokat
formálva és azokat lisztbe forgatva olajban aranybarnára sütjük.
Megjegyzés: Hidegen, melegen
egyaránt tálalható előételként, citromos majonézzel. Csak friss halból
készíthető. Ha van ikránk, azt gyömbérrel és pici tárkonyecettel fűszerezett
borban fél napig érleljük, s ebből minden labdacs közepébe teszünk egy keveset
sütés előtt.