Dalauzi




Fél liter mézet, tegyünk láng tűzre pörkölődni. Miután a méz folytonos keverés közben sötét-barnára megpörkölődött, (de el ne égjen a méz, mert akkor nem jó ízű: ha jól meg nem pörkölődik, akkor meg nem lesz kemény), tegyünk bele egy tányérnyi héjától megtisztított, de meg nem tört dióbelét és két deci mákmagot, melyet előbb szárazon, kávé-pörkölőben kevéssé megpörköltünk. Kavarjuk ezeket jól össze, és gyorsan kezeljük, hogy meghűlve keménnyé ne váljon. Egy deszkát vizezzünk be, és a dalauzit arra rakjuk ki nem igen nagy, legfeljebb ökölnyi csomókba. E csomócskák tetejét hintsük be tarka borsó czukorral és a legközepébe felül, szúrjunk egy piros cukros mandulát. A csomókat vizes kézzel nyomjuk össze, csinos kerek alakúakba, aztán tegyük hideg helyre. Ha teljesen kihűlt kalapáccsal, vagy késsel lehet vagdalni; de csak közvetlenül a fogyasztás előtt czélszerü szétvágni.