Disznófősajt



Hozzávalók: 1 disznófej, 25 dkg friss disznóbőr, 1 kg sovány disznóhús, 1 disznógyomor, 1 disznóhólyag, 2 gerezd fokhagyma, kevés citrom, só, bors, paprika, csombor
A disznóölés egy fontos mellékterméke.
Elkészítése: A disznófejet hideg vízben jól megtisztítjuk. Nyersen leszedjük a sovány húst a fejről, és a nyelvvel együtt félretesszük. A kövérjét, orrát és fülét kétujjnyi széles kockákba vágjuk, szalonnabőrt szépen megtakarítjuk, és azt is nagy kockákba vágva közéelegyítjük. Nagy lábasba tesszük, megsózzuk, és annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg jó puha lesz. Az elfőtt vizet pótoljuk.
A lefejtett sovány fejhúst és az 1 kg sovány disznóhúst felkockázzuk, és a nyelvvel együtt ugyancsak megfőzzük. Ha mindkettő megfőtt, a nyelvet kivesszük, és ugyancsak kockára vágjuk, összeelegyítjük, befűszerezzük és adunk hozzá két cikk nagyon finom péppé tört fokhagymát. Aki citrommal szereti, fokhagyma helyett azt használja.
A disznó hólyagját felfúva, és a gyomrát megszárítva többször jól kimossuk, és azt megtömjük a sajtnak valóval. A hólyagokat bevarrva a sajtokat megabáljuk, majd kivéve súly alatt kihűtjük. Ha jól kihűlt, pár napra, füstre tesszük. Tavaszig is el lehet tenni. Ki milyen kövéren szereti, a szerint tesz szalonnát bele.