Hozzávalók:40 dkg tepertő, 10 dkg
margarin (Rama), 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl hideg víz, 1-2 tojássárgája
só törött bors.
Elkészítése: A darált tepertőt, a
margarint és a lisztet összemorzsoljuk, az élesztőt kevés mézzel, liszttel,
valamint egy kevés 100 %-os gyümölcslével felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi
anyaghoz, és kellemes puhán gyúrható tésztát készítünk.
Lisztezett gyúrótáblán a lehető
legvékonyabbra nyújtjuk négyszögletesre, s összehajtogatjuk, mint a vajas
tésztát szokás balról, jobbról, fentről, alulról, A tésztát lehetőleg egy
éjszakán át, pihentessük, ha nincs rá idő, akkor 3-4 órás pihentetés után is jó
ujjnyi vastagra nyújthatjuk, a tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk, s a tojással megkenve piros-ropogósra sütjük.
Mindkét esetben használhatod az
élelmiszerüzletekben előre gyártott tepertőkrémet is.