60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 4 dl búzadara, 30 dkg
juhtúró, 3 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 4 tojás, 1 csokor
friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkonylevél), só és őrölt fehér
bors, ízlés szerint.
A tojások fehérjéből nagyon
kemény habot verek, és apránként beledolgozom a búzadarát, ezután pedig a
megsózott, őrölt fehér borssal és finomra vágott tárkonnyal elkevert
tojássárgákat. Egyórai pihentetés után forrásban levő sós vízbe szaggatom egy
teáskanállal és addig főzöm, amíg a galuska legalább háromszorosára nem nő. (Jó
nagy fazékban szoktam főzni, hogy a galuskáknak legyen helyük terpeszkedni.) A
füstölt szalonnát közben apróra vágva kisütöm, a pörcöt leszűröm, és a
szalonnazsírra szedem a megfőtt galuskákat. A tejfölbe belekeverem a juhtúrót,
megsózom, megborsozom és rákenem a galuskákra. Tetejükre szórom a szalonnapörcöt,
és annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy a tetején levő túró éppen csak
összeálljon. Rendkívül finom!