Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 fej
vöröshagyma, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony, 1
teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1
evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A burgonyát héjában
megfőzöm, és még melegen meghámozva karikára vágom. Egy tepsit az olajjal
kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem.
A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra
vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre
fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával,
majd szétmorzsolom rajta a túró felét. Rálocsolom az apróra vágott tárkonnyal,
sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem
egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalóból. A tetejére fűszeres
öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem
és legalább egy órán keresztül, közepes lángon párolom.