40 perc, sütés nélkül Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 kisebb kicsontozott
csülök, 80 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor
kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál
pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 3 evőkanál
olaj vagy zsír, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és
apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot
elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük. A csülköket
megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló
tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás
szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg
a teteje kérges lesz. Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán
át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor
néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt
puhára pároljuk. A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel
simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük
az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk. A közben megpuhult csülökhúst a
tálból kivesszük, helyébe öntjük a káposztát, a káposzta tetejére, egymás mellé
helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával. Nagyon ízletes és kiadós
étel.