Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta, 40 dkg darált sertéshús (comb v. lapocka), 15 dkg
paprikás kolbász (enyhén csípős), 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma,
1-2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi szárított
majoránna, 10 dkg előfőzött rizs, 3 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, olaj
A káposztát (ha túlságosan
savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük.
A szalonnát apróra kockázzuk,
zsírjára sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és
fedő alatt üvegesre pároljuk.
Rádobjuk a felkarikázott
kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, (a lábast erre a kis
időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk a darált húst, pici sót, ízlés
szerint borsot, majd a majoránnát. Végül ezt az egészet jól összekeverjük.
3-4 percig erőteljes tűzön
kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30
percig pároljuk.
Kiolajozunk egy nem túl mély
tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta 1/3-ad részét,
erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét káposzta,
azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül a maradék
káposzta s ennek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva.
A tálat (tepsit) betakarjuk
alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25 percig pároljuk.
Ezután levesszük a fóliát és most
már erősebb tűznél szép pirosra sütjük. (Kb. 30 perc)
Azonnal tálaljuk (csak forrón
jó!)
Külön csészében további tejfölt
kínálhatunk hozzá!