Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús), 50 dkg
nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 15 dkg zsír, 3 dkg liszt, 1,5 kg savanyú
apró káposzta, 10 db savanyúkáposzta-levél, 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma,
1 teáskanál pirospaprika, dl tejföl, ízlés szerint törött fekete bors, só.
Elkészítés:
Nagy fazekat (vagy beáztatott cserépedényt) a zsírral kikenünk, és a liszttel
meghintjük. Az apró káposzta egyharmad részét szétterítjük a fazék alján, erre
rátesszük a megmosott, megtisztított és feldarabolt kocsonyahúst, és az
előzőleg, 1 éjszakán át, áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. (Hideg
vízben vagy tejben kell áztatni a füstölt húst, így sokkal hamarabb megfő,
lédús lesz, és az íze is finomabb. Erről a könyv későbbi fejezetében még
szólok.) Erre a következő réteg savanyú káposztát tesszük. Megsózzuk,
meghintjük kis törött borssal, majd beborítjuk a megtöltött
savanyúkáposzta-levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezünk, végül
beborítjuk a maradék apró káposztával. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, és
nyakon öntjük 5 dl tejföllel. Lefedve forró sütőbe tesszük, és legalább 3 órán
keresztül sütjük közepes lángon. A töltelék készítéséhez a dagadót megdaráljuk,
összekeverjük a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel,
pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd
szorosan belecsomagoljuk a vastag ereitől megfosztott savanyúkáposzta-levélbe.
Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.