Erdélyi zöldbableves 1.



4 személyre
Hozzávalók: 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, 1-1 csokor kapor és petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só és kis cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a zöldbabot letisztítom, megmosom, és kézzel darabokra tördelem. A kaprot és a petrezselyemzöldet apróra vágom.
ELKÉSZÍTÉSE: leveses fazékba öntöm a margarint, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom, közben folyamatosan kevergetem. Ezután a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverem. Ha a rántás már nem csomós, beleteszem a zöldbabot, és 8 dl vizet még ráöntök. (Ha a rántás csomós lett, akkor egy finom szűrőn szűrjék át!) A tűzre visszateszem a fazekat, belerakom a húsleveskockát, és a levest fedetlenül felforralom. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzöm, ügyelve arra, nehogy kifusson. (A benne lévő liszt miatt hamar kifuthat!) Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe teszem a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot, meg a tisztított, zúzott fokhagymát. A léből kiveszek egy decit, és simára keverem a tejföllel, majd beleöntöm a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatig ismét forralom, végül csipetnyi cukorral és sóval ízesítem.
Meghintem a nagyon apróra vágott kaporral és petrezselyemmel, de máris lehúzom a tűzről.