Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 10 db savanyú káposztalevél, 50 dkg kocsonyahús (nyers
sertésfül, farok, fejhús), 2 kg savanyú, aprókáposzta, 10 dkg rizs, 50 dkg
nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 1 kisfej vöröshagyma, 1 teáskanál
pirospaprika, 8 dl tejföl, 3 dkg liszt, ízlés szerint őrölt fekete bors, 2
evőkanál olaj, só
Előkészítése: Nagy vasfazekat (vagy beáztatott
cserépedényt) olajjal kikenek, és liszttel meghintem.
A
töltelékhez, a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott
rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval,
borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú
káposztalevélbe.
Elkészítése: Az apró káposzta egyharmad részét elterítem a
fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az
előzőleg egy éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstölt
oldalast. Erre a következő réteg savanyú
káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú
káposztalevelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom
a maradék apró káposztával. Megsózom,
meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró
sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül
sütöm közepes lángon. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.