Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg sertéslapocka, 40 dkg füstölt kolbász, 60 dkg
sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 1 húsleveskocka, 6 tojás, 10
dkg zsír, 6 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál pirospaprika, 1 fej
vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, só.
Elkészítés:
50 dkg lapockát egy darabban megsütünk a szokásos módon. (Tepsibe téve
leforrázzuk 1 evőkanál zsírral, aláöntünk 1 dl vizet, és lefedve puhára
pároljuk.) A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük. A maradék lapockából
hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1 evőkanálnyi
zsíron megfonnyasztunk 1 tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, a
kockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, és aláöntünk
2 dl vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.) A savanyú
káposztát pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk. A húsleveskockából
készített levesben a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült
hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, és felkarikázzuk. A füstölt
kolbászt is karikákra vagdaljak, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra
metéljük. Nagy tepsi (vagy tűzálló tál) aljára terítünk egy vékony réteg párolt
káposztát, erre szórunk néhány tojáskarikát, szalonnakockákat,
kolbászdarabkákat, és a pörkölt egyharmad részét. Ezt tejföllel meglocsoljuk.
Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk. Ezt is
meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórunk.
Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg tart a
hozzávalókból. A sorokat sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére
káposztának kell kerülnie, amit tejföllel meglocsolunk, és forró sütőben sütjük
1 óra hosszat, közepes lángon. Míg a káposzta sül, a sertéskarajból 10 szeletet
vágunk, és hirtelen, nagyon pici zsíron ropogós-pirosra sütjük. Tálaláskor a
rakott káposztát ezzel koronázzuk. Ez a káposzta nagyon finom, kiadós étel, bár
eléggé munkaigényes.