Knédli szlovák módra



Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1 kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz, 2 - 3 evőkanál étolaj, ettől lesz laza a kelt tészta.
Egy kelt tésztát kell készíteni. Az élesztőt meg kell futtatni tejben, és a hozzávalókkal összekeverni, a végén az étolajat is bedolgozni. A tésztát megkeleszteni.
Konyharuhába tekerve is lehet főzni, de legjobb gőzön, 20 percig főzni, lábosban rácson (szlovákoknál van erre egy úgynevezett "knédlifőző"), de előtte bekenni étolajjal, utána is feltétlen újból lekenni étolajjal a kész knédlit. Több, mondjuk 4 zsúrkenyérformát lehet belőle készíteni. De lehet a belsejébe lekvárt tenni, és úgy kifőzni, majd megszórni diós vagy mákos cukorral stb.
Üresen, felszeletelve nagyon jó mártásos ételek mellé, pl.: vadashoz is, vagy barnamártással leöntve sült hús mellé párolt káposztával stb.
Ami nem fogy el, azt a hűtőben lehet sokáig fóliában tárolni, újra felhasználás előtt, újból meggőzölve, olyan, mint a friss.