Hozzávalók:
1 kg lapocka, 50 dkg füstölt kolbász, 50 dkg füstölt tarja vagy sonka, 1 kg
sertéskaraj, 1,5 kg savanyú káposzta, 16-20 db savanyúkáposzta-levél, 15 dkg
zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl,
ízlés szerint majoránna, pirospaprika, törött bors, só.
Elkészítés:
A lapocka felét megdaráljuk, és összekeverjük a megtisztított és lereszelt vöröshagymával,
a megmosott és kissé leszárított rizzsel, a felvert tojásokkal, sóval, borssal,
pirospaprikával, majoránnával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a
savanyúkáposzta-leveleket. Az előzőleg beáztatott füstölt húst éles késsel
annyi darabra vágjuk, ahány személyre készítjük a töltött káposztát. A füstölt
kolbászt és a kicsontozott karajt szintén egyforma szeletekre vágjuk. A zsírral
kikenünk egy nagy lábost, és a káposzta egynegyed részével beterítjük.
Megsózzuk, majd sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. Ezt újabb
káposztaréteggel borítjuk, erre kerül a darabolt füstölt hús. Ezt betakarjuk a
harmadik káposztaréteggel, amelyet a füstölt kolbászdarabkák követnek. Végül rátesszük
a maradék savanyú káposztát, megszórjuk a megtisztított és szétzúzott fokhagymával,
felöntjük 3 dl tejföl és 2 dl víz keverékével, majd fedő alatt közepes lángon,
2 órán keresztül pároljuk. Ezután forró sütőben tovább sütjük további másfél
órán keresztül. Tálalás előtt hirtelen, erős tűzön, csöpp zsíron megsütjük a
kicsontozott és felszeletelt karajt, rátesszük a töltött káposzta tetejére, és
bőven lelocsoljuk kis pirospaprikával elkevert tejföllel.