(8 személyre)
Hozzávalók: 60 dkg lapocka, 50
dkg füstölt kolbász (ne legyen nagyon száraz, legjobb a frissen füstölt vagy a
puha lángolt), 50 dkg füstölt tarja vagy sonka, 1,5 kg savanyú káposzta. 16 db
savanyúkáposzta-levél, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20
dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl, ízlés szerint törött fekete bors, majoránna,
piros fűszerpaprika, só.
A lapockát megdarálom, és
összekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott,
átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, sóval, borssal,
majoránnával és pirospaprikával. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket
megtöltöm a rizses-húsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtom, hogy
a töltelék ki ne folyhasson belőlük. Az előző nap beáztatott füstölt húst 8
darabra vágom, a füstölt kolbászt nyolcfelé osztom. A zsírral kikenem a
legnagyobb méretű, előzőleg beáztatott Rőmertopfot (vagy egyéb nagy, fedeles
cserépedényt), és a káposzta negyedrészét elterítem az alján. Megsózom, majd
sorba, egymás mellé rárakom a töltelékeket. Erre újabb káposztaréteget borítok.
A sonkaszeleteket ráhelyezem, ezután ismét káposztaréteget szórok a tálba. Erre
teszem a füstöltkolbász-darabokat, végül beborítom a megmaradt káposztával.
Rászórom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a tejfölt, és a tálat saját, ugyancsak
beáztatott fedelével befedem. Hideg sütőbe tolom, és 3 órán keresztül, kis
lángon párolom. Az ételt elkészülte után hagyom kihűlni, majd adagokra osztom.
Befedem a tetejét, és a mélyhűtőben lefagyasztom. A felengedett káposztát a
sütőben forrósítom át, és kevés tejföllel meglocsolva teszem az asztalra. (Az
eredeti erdélyi recept szerint még egy-egy szelet frissen sült karajjal
tálalják.)