Komlóleves



Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet
Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
A liszttel és vajjal rózsaszínű rántást készítünk, a komlólevest berántjuk. Tejfölözzük, megbuggyantjuk és tálaljuk.
Változat: Készíthető úgy is, mint a zöldpaszulyleves; a zöldpaszulyt apróra vágott hagymával és kevés, késheggyel elnyomott fokhagymával főni tesszük. Ha puha, kevés rántást adunk hozzá, sózzuk, ecetezzük és tejföllel tálaljuk. Főzésnél vigyázzunk, mert a friss komló vagy zöldpaszuly nagyon hamar megpuhul.