Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg
komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só,
ecet
Elkészítése: A komlót több vízben
megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és
ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A
fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
A liszttel és vajjal rózsaszínű
rántást készítünk, a komlólevest berántjuk. Tejfölözzük, megbuggyantjuk és
tálaljuk.
Változat: Készíthető úgy is, mint
a zöldpaszulyleves; a zöldpaszulyt apróra vágott hagymával és kevés, késheggyel
elnyomott fokhagymával főni tesszük. Ha puha, kevés rántást adunk hozzá,
sózzuk, ecetezzük és tejföllel tálaljuk. Főzésnél vigyázzunk, mert a friss
komló vagy zöldpaszuly nagyon hamar megpuhul.