Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25
dkg vaj, 25 dkg krémsajt, 1/4 dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag,
pirospaprika, só
A körözött, mint azt neve is mutatja,
a hozzávalók alapos összekeverését jelenti. Népszerű sörkorcsolya szerte
Közép-Európában. Úgy tűnik, elkészítésére mindenkinek van saját, egyéni
változata, s mindenki azt tartja, hogy az ő körözöttje jobb, mint bárki másé. A
körözött kiváló feketekenyérre kenve, és nem árt, ha egy pohár sör is járul
hozzá.
Elkészítése: A juhtúrót, vajat,
krémsajtot jól elkeverjük. Köménymagot, mustárt, paprikát és - ízlés szerint -
sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába
rakjuk, s hűtőbe tesszük egy órára, ezalatt a sör könnyű erjedést indít el és a
körözött megkeményszik.
Változatok: Ízlés szerint reszelt
hagymával vagy apróra vágott metélő-, esetleg zöldhagymával ízesíthetjük.
Paradicsommal, zöldpaprikával, rózsa alakúra kivágott hónapos retekkel, apró
nyers uborkával díszíthetjük. Megtölthetünk vele hosszú, húsos paprikákat, s ha
a hűtőben jól megkeményedett, felkarikázzuk.