Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1
kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1
pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg
Elkészítése: A meghámozott almát
megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe teszzük, hogy
fehér maradjon. Sót, fahéjat, szegfűszeget, citromszeleteket, a bort 2 és fél
liter vízben forrásba hozzuk, és az almát beletesszük. Miután megfőtt az alma,
félrehúzzuk, és beletesszük az eresztéket, a tojássárgáját eldörzsölve
tejföllel vagy tejszínnel.
Ízesítsük citromlével, borral és
cukorral. Utoljára adjuk hozzá a petrezselyem megvágott zöldjét.
Változat: Készülhet rebarbarából
is ugyanezzel az eljárással.
Megjegyzés: Mint minden
gyümölcsleves, hidegen is fogyasztható. Díszíthetjük tálaláskor héjastul
szalmavékonyra vágott piros almával.