Májashurka székely módon




A disznó fejének felét, lépét, tüdejét megabáljuk puhára, azután ledaráljuk, veszünk hozzá nyers májat, melyet szintén leőrölünk. Rizst jól megabálunk zacskóba téve és darálunk hozzá bő zsírban sárgára pirított vereshagymát is. Ezeket jól összekeverjük és fűszerezzük, sóval, szitált borssal, szegfűborssal, majoránnapolyvával, mazsolával, és kevés abált lével. Ezeket beletöltjük a bélbe, végeit lekötjük, vagy fogpiszkálóval összetűzzük és beletesszük abba a lébe, amelyben a húsok főttek, de csak akkor, ha a lé hideg. Feltehetjük a hurkákat friss tiszta vizbe is. Azután 8-10 percig forrni hagyjuk, innen kivéve, hideg vizbe tesszük, azután deszkára rakjuk szét. Használat előtt megsütjük zsírban.