Egy kiló szitált kukorica-lisztet
tegyünk tálba, öntsünk bele egy liter langyos meleg tejet, hat kanál czukrot,
három egész tojást, egy nagy tojásnyi zsírt és egy késhegynyi sót. Ezeket
keverjük jól össze, hogy kissé híg tészta legyen belőle. Ha éppen szükségesnek
mutatkozik, tehetünk bele kevés vizet is. Ezt a tésztát nem kell elverni, mert
az csak idő pazarlás lenne. Amint összekevertük, öntsük bele egy fagyos zsírral
jól kikent tepsibe és tegyük azonnal rendes tűz mellett sütőbe. Fél óra alatt,
ha nem öntöttük igen vastagra, szép pirosra megsül. Az elkészült lepényt tegyük
deszkára, vagdaljuk fel nagy koczkákba és melegen tálaljuk asztalra.
Az összekevert málé-liszt tésztát
ennél még gyorsabban is ki lehet sütni.
Tegyünk egy palacsintasütőben egy
kanálnyi zsírt láng-tűzre és mikor a zsír, forró, rakjuk kanalanként
zsemlye-szelet formákba a tésztát. Mikor a tésztának egyik fele gyors sütés
mellett szép piros lett, fordítsuk meg, és csak azután szedjük ki a zsírból.
Igy süssük ki rendre, ha a zsír elapad, a tészták alá a sütővasba mindég tegyünk
egy-egy kanállal, nehogy szárazon sülve, megfüstölődjék. Ha igy készítjük a
málét, - ezt kanalas málépogácsának hívják. Igen gyorsan
készül és elég kellemes ízű tészta. Legtöbben ki sem tudják találni, hogy miből
készül.