Elkészítése: Érett, de nem puha,
ép paradicsomokat megmosunk, megtörölgetünk, és a rácsra téve a sütőben
megsütünk. A rács alá tegyünk tepsit, hogy a paradicsom leve erre csepegjen. Ha
a paradicsom sülni kezd, tegyünk mellé megtisztított és félbevágott hagymákat,
és kicsumázott, ugyancsak félbevágott húsos zöldpaprikákat, ezek között lehet
néhány csípős is (2 kg paradicsomhoz 50 dkg hagymát és 5-6 zöldpaprikát
vegyünk). Ha az utóbbiak is átsültek, az egészet húsdarálón megdaráljuk. A
pépet felhígítjuk 1 dl vörösborral, 1 dl borecettel, ízesítjük sóval, cukorral,
2-3 gerezd elkapart fokhagymával, egy csipetnyi kakukkfűvel, és szitán áttörjük.
Kis üvegekbe rakjuk, lekötjük, és 15-20 percig gőzöljük. Mustár vagy ketchup
helyett használjuk felvágottak, rostonsültek mellé.