Prágai töltött hús knédlivel, párolt káposztával



Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, 10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás, liszt, só, bors, olaj vagy zsír.
A knédlihez: 2 szikkadt kifli, 30-40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz.
A párolt káposztához: 50-60 dkg káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet.
Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojást, s a tölteléket a középen felszúrt húsba töltjük. Tepsibe vagy tűzálló edénybe tesszük, kevés olajat vagy zsírt és egy kis vizet téve alá, kb. egy óra alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk állni negyed óráig.
A knédlihez a lisztet, a tojást, a langyos vízzel megfuttatott élesztőt, az apróra vágott száraz kiflit kemény galuskatésztává kavarjuk és megkelesztjük. Attól függően, hogy mekkora az edényünk, a tésztát 2-3 darabba vesszük, hosszúkásra formázzuk és forrásban lévő sós vízben - menet közben egyszer megfordítva - mintegy 15 perc alatt megfőzzük, s felszeletelve tálaljuk.
A párolt káposztához a hagymát vékonyan felszeleteljük, olajban megpirítjuk, rátesszük az ugyancsak vékonyra vágott káposztát, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Köménymaggal, cukorral, ecettel ízesítjük. Párolás közben, ha kell, kevés vizet önthetünk hozzá. Van, ahol befejezés előtt 1-2 kávéskanál liszttel is megszórják, hogy egy kicsit testesebb legyen.