Három literes fazékba tegyünk két
liter vizet forrni láng-tűzre. Ha erősen buzog a víz, vessünk bele egy
kávéskanál sót, kézbe fogott nagyocska fakanállal, e közben a vizet folytonosan
kavarni kell és a bal kézzel ugyancsak folytonosan, s nem egyszerre kell
eresztgetni a vizbe másfél liternyi málé-lisztet. Félórai szakadatlan főzés és
kavarás után készen van a puliszka. Ha a puliszkát valaki tejjel akarja
asztalra adni, akkor ügyelni kell, hogy ne legyen igen kemény; azt már főzés
közben meg lehet ítélni; mert, ha igen kemény lenne, kavarni sem lehet jól.
Túróval készítve lehet keményebben is főzni. (A székely földön általában nagyon
keményre szeretik főzni a puliczkát.). A teljes puliszkához, kanalanként kell
kirakni a forró puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, citrom alakú
gombócokat lehet belőle formálni. Koszorúba kell rakni, és nagy kerek tálban
kell asztalra adni. Egy porcellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell
feladni hozzá. A túrós puliszkát a következő módon kell készíteni: Egy lábasba
tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsírt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát
el kell a lábas fenekén lapítani, és jó bőven juh-túrót kell reá tenni.
Ismételten meg kell zsírozni, s fölibe megint puliszkát kell rakni; egészen
addig kell ezt ismételni, mig a lábas tele lesz. Ekkor tegyük be pirulni forró
sütőbe fél órára. Mikor a külső része meg pirult, vegyük ki és borítsuk ki
kerek tálba, ugy adjuk asztalra.