Hozzávalók: 2 liter csontleve, 1
tojás, 15 dkg liszt, 1 fej hagyma, 5 dkg zsír vagy olaj, paprika, só,
petrezselyemzöldje
Elkészítése: Egy tojással laskát
kell készíteni. Mikor kinyújtódik, nem hagyjuk megszáradni.
Egy fej hagymát apróra vágva
kevés zsírban vagy olajban megpárolunk, majd paprikát teszünk bele, sózzuk, és
a laska egyik felére kis csomókban soronként rárakjuk. A laska másik felét
ráhajtjuk, és fakanállal kocka alakban megnyomkodjuk. Késsel vagy
derelyevágóval vigyázva kivágjuk, hogy a tésztából ki ne jöjjön a töltelék.
A levesben megfőzzük. Ha kész,
petrezselyemzöldet hintünk a tetejére. Utánízesítjük.
Megjegyzés: Sok háziasszony grízt
is pirít hagymával. A töltelék elkészítésénél minden házban másképpen jártak
el: frissen főtt, sütött vagy másnapos hússal, gombával, esetleg zsenge karalábéval,
murokkal, füvekkel ízesítették.