Hozzávalók:
1 kg félkövér sertéshús, 1 kg dagadó, 35 dkg rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 15
dkg zsír, 5 dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, 2,5 kg édes káposzta, 1,5 l
paradicsomlé (vagy 1 kis doboz paradicsompüré), ízlés szerint törött fekete
bors, só.
Elkészítés:
A dagadót feldaraboljuk annyi részre, ahány személyre főzünk. A többi húst
megdaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vagdaljuk, és zsíron
üvegesre fonnyasztjuk, majd a megmosott és lecsöpögtetett rizzsel, a darált
hússal, sóval, borssal és pirospaprikával összedolgozzuk. 20 db káposztalevelet
leveszünk az édes káposztáról, sós vízzel leforrázzuk, kemény torzsáját
kivágjuk, és a töltelékből 2 evőkanálnyit ráhalmozva, szorosan becsomagoljuk. A
levél két végét benyomkodjuk a töltelékbe, hogy ne folyhasson ki. A maradék
káposztát a torzsájával együtt metéltre vágjuk, és nagy lábos aljára terítjük.
Erre tesszük a feldarabolt dagadót. Megsózzuk, meghintjük törött borssal,
ráhelyezzük a töltelékeket, majd a maradék káposztával betakarjuk. Ezt is
megsózzuk és megborsozzuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve lassú
tűzön pároljuk, s hogy le ne égjen a káposzta, időnként a lábost megrázogatjuk.
Ha már megpuhult, a paradicsomlével felöntjük, és még félóráig pároljuk.
Tálaláskor megtejfölözzük.