Egy kiló lisztet tegyünk
deszkára, a közepébe csináljunk lyukat, a melybe öntsünk három deci tejfelt,
fél pohár bort, három tojást, egy kávéskanál sót, kéttojásnyi zsírt és annyi
meleg vizet, hogy keményke rétes-tésztát készíthessünk belőle: Negyedóráig
gyúrjuk jól össze, akkor szaggassunk belőle 12 kis egyenlő czipót, tegyük
lisztes deszkára és azonnal, egyenként nyújtsuk ki fával tányérnyi nagyságú
formákba. Szórjuk be egy kevés zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúakba;
azután nyújtsuk ki a nyújtófával tányérnyi nagyságú kerekekbe. Ez a tészta, sem
vastag, sem vékony ne legyen; lehet ugy körülbelül tollszárnyi vastagságú. Egy
jó széles fenekű lábasban - olyanba, melybe a tészta kinyújtva könnyen belefér,
tegyünk egy diónyi zsírt; ha a zsír lángtűznél felforrott, tegyük a rétest bele.
Mikor a zsírját elsüli, egy keveset mindég kell alá tenni. E tésztát egyenlően
forgatva, egymásután süssük ki szép pirosra. Lehetőleg forrón tálaljuk; de ez
hidegen is igen jó. Tálaláskor egyet-egyet vágjunk fel négybe.