Székely rostélyos




Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg rostélyos, vagy felsálszeletek, 60 dkg savanyú káposzta, 60 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 8-10 dkg zsír vagy olaj, 2 dl tejföl.
A zsiradék felében a félbe, majd vékony karikára vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a jól kinyomkodott savanyú káposztát s az egészet többször is átforgatva, egy kissé megpirítjuk, majd egy tűzálló edény alján egyenletesen elterítjük. A hússzeletek széleit bevagdossuk, és forró zsírban barnás pirosra sütjük. Teljesen betakarjuk vele a káposztát, rátesszük a karikára vágott burgonyát, megöntözzük a visszamaradt zsírral, egyenletesen rászórjuk az apróra felkockázott szalonnát, majd az egészet nyakon öntjük a tejföllel, amelyhez adhatunk egy kevés vizet is. A húst is, a krumplit is attól függően sózzuk, hogy mennyire sós a káposzta. Forró sütőben kb. 2-3 órát sütjük, míg a teteje szépen megpirul.