Hozzávalók: 2 füstölt
disznócsülök vagy 50 dkg csontos füstölt sonka, 2 csésze tarkabab (friss), 4-5
szál zöld tárkony, 1 kiskanál száraz tárkony, 1 murok, só, bors
Rántás: 1 ek liszt, ecet, 1
csésze tejföl vagy tejszín, 1 tojás, 1 kanál zsír vagy olaj, 1 hagyma
Elkészítése: Forrázzuk le és
tisztítsuk meg a csülköket, majd tegyük fel bő vízben főni, s ha félig puha,
adjuk hozzá a friss babot, a karikára vágott murkot és a finomra vágott tárkony
felét, főzzük együtt lassú tűzön, míg megpuhul.
Közben készítsük el a rántást. A
zsíron, a még világos rántásba tegyük az igen finomra vágott hagymát és
perzseljük aranybarnára, majd engedjük fel ecettel, és két kanál levessel
kavarjuk simára. Lassú tűzre véve adjuk hozzá a tejszínt (vagy tejfölt) és a
maradék tárkonyt.
Ezzel rántsuk be a levest, és pár
percig lassú tűzön forraljuk. Tálalás előtt keverjük bele a tojást és keverjük
el gyorsan, hogy "szálas" legyen.
Megjegyzés: A füstölt sonka
gyakran túl sós, ezért egyszer hideg vízben kiáztatják, s ha kell, 5-10 percnyi
főzés után a második vizet is leváltják róla.