Tárkonyos disznóhúsleves



Hozzávalók: 1 kg disznóhús, 1 közepes fej hagyma, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 kg csont (disznó v. borjú), só, bors, ecet, 1 evők. petrezselyemzöldje, 8-10 szál tárkony, 3 ek liszt, 2 ek tejföl
Elkészítése: A disznóhúst és a leforrázott csontokat a zöldségekkel 3 liter vízben, kevés sóval és pár szem borssal addig főzzük, amíg a hús jól megpuhul. A levest leszűrjük. A húst a zöldségekkel egy tálba helyezzük, a hagyma kivételével. A csontokat eltávolítjuk.
Szárukról letépjük a tárkonyleveleket, jól megmossuk, finomra vagdaljuk, és kevés levesben puhára főzzük. A megfőtt tárkonyt a petrezselyem zöldjével együtt a leveshez töltjük és fellobbantjuk. Ízlés szerint savanyítjuk.
A lisztből és a tejfölből sima eresztéket készítünk, állandó kavarás mellett a levesbe tesszük. Öt percig főzzük.
A forró levest a tálba szedett húsra és zöldségekre töltjük. A századfordulón szokás volt a hús mellé a tálba vékonyra vágott kenyérszeleteket is tenni. Forrón tálaljuk.
Változatok: Készíthető ürü- és marhahúsból is. Ha marhahúsból készül, személyenként 2-3 dkg szalonnát adunk a zöldségekkel együtt fövő húshoz. Tavasszal bárányhúsból készül. A bárány fejét is belefőzzük. A bárány agyveleje, nyelve és pofahúsa válogatott csemege.
Megjegyzés: Télen ecetben eltett tárkonnyal készül. Ezt megvagdaljuk, a levesbe főzzük, és az ételt a tárkony ecetjével savanyítjuk