(Valódi kolozsvári módon.)
Minden személyre számítsunk két
tölteléket; minden egyes töltelékhez egy középnagyságú káposzta levelet; de
nyáron sokkal jobb a töltött káposzta, ha kovászos káposztából készíthetjük. A
káposzta leveleknek vágjuk le végig az ormóját és töltsük meg a következő
töltelékkel: 6 személyre vegyünk fél kiló sovány marha-pecsenyét és fél kiló
kövér sertés hust; ezeket deszkán vagdaljuk jól össze; tegyünk bele egy jó
kávéskanál tört borsot, sót és 12 deka rizskását; mindezt gyúrjuk, vegyítsük
jól össze, és akkor osszuk el a deszkán annyi csomócskába, ahány tölteléket
akarunk készíteni. A káposzta leveleket balkezünk tenyerére fektessük, és a
közepére tegyük a töltelékcsomót, akkor sodorjuk össze a káposzta levelet, és a
két üres végét ujjunk hegyével tömjük befelé a húshoz. Igy lehető szilárd és csinos
tölteléket formálhatunk; ha a töltelékek mind készen vannak, egy gömbölyded
cserépfazéknak, - mely ne legyen nagyobb 3 literesnél, - tegyünk az aljára egy
jó nagy marék felvágott savanyu káposztát. A töltelékeket rakjuk szép sorban a
fazékba, és felébe újra tegyünk annyi apró káposztát, hogy a töltelékeket
elfedje; arra megint tegyünk egy negyed kiló sertésoldalast, negyed kiló
marhahúsdagadót és egy pár darab liba vagy pulyka-aprólékot. Ezeket újra fedjük
be apró káposztával, mig a fazék tele lesz, akkor öntsünk reá meleg vizet; a
káposztalé azért nem ajánlható, mert igen savanyu. De a hol a nagyon savanyu
káposztát szeretik, alkalmazhatják a levét is reá. Aztán csendes tüzön főzzük
két óráig, minden negyedórában töltsük tele vizzel és rázzuk fel, a fazék
fülénél fogva - egy konyharuhával megfogva a forró fazékot, - mert kanállal
keverni nem szabad. Ebbe egy cseppnyi rántást sem szabad tenni. Ha jól megfőtt,
készen van. Egy hétig is eláll hideg helyen tartva és minden melegítés után még
jobb-jobb lesz; tálalni ugy kell, hogy az apró káposztát, a tálban alólra
rakjuk, a töltelékeket pedig szépen koszorúba a tál széle felé, a hust meg
felhalmozva a tál közepébe. A levébe kell tejfelt habarni; e habarást tálaláskor
öntsük reá.