Töltött medvetalp



Hozzávalók: 1 medvetalp, 20 dkg sonka, 10 dkg gomba, 2 tojás, 2,5 dl vörösbor, 2 ek ecet, olvasztott zsír, só, bors, paprika, babérlevél, citromhéj, kakukkfű, boróka
Még ma is csak az előkelő vadászvendégeknek kijáró csemege, így a receptet valójában csak néhány bennfentes ismeri. S az a néhány beavatott szakács, aki tuja a titkot, inkább csak az alapelveket fejti ki az érdeklődőknek. A megadott mennyiségek tehát hozzávetőlegesek.
Elkészítése: A medvetalpat leforrázzuk, hogy a szőrpamacsok kitéphetők legyenek. A forrázást folyamatos mártogatással megismételjük, és borotvaéles késsel ismét és újra körbetakarítjuk a talpat és a körmök közötti részt is.
Páclevet készítünk úgy, hogy az ecetes levet borssal, paprikával, babérlevéllel, kevés citromhéjjal, kakukkfűvel, borókával ízesítjük. Ebben kifőzzük a talpat, majd a lével együtt kihűtjük. Hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk.
Miután a pácléből kivettük, a csontokat és körmöket eltávolítjuk.
Az apróra vágott gombából, sonkából, tojásból készített sózott, borsozott keverékkel a talpat megtöltjük, olvasztott zsírral meglocsoljuk, pergamenpapírba göngyöljük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Ha a hús átsült, a papírt levesszük róla. A pácléhez vörösbort keverünk, és ezzel locsoljuk meg tálalás előtt.