Vesepecsenye vadas mártással



Hozzávalók: 1 kg vesepecsenye, 10 dkg szalonna, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db zeller, 1 db vöröshagyma, 1/2 citrom, 1 dl repceolaj, tejszín és liszt a habaráshoz, egész bors, szegfűszeg, babérlevél, mustár, só.
A hasábokra vágott szalonnával megtűzdeljük a húst és belenyomkodjuk. Egy cérnával körbetekerjük a húst, összehúzzuk, és minden irányból jól megsózzuk. Ezután a mártáshoz való zöldséget apró kockákra vágjuk. A húst egy teflon serpenyőben hirtelen átsütjük, így nem szárad ki. A zöldséget kuktába tesszük és aranybarnára pároljuk. Ebbe kell beletenni a fűszereket, de jobb, ha külön készítjük el, hogy a mártás jó legyen. Ha a zöldség elkészült, a kuktában szétmixeljük. A fűszereket külön főzzük, a babérlevelet, szegfűborsot, Belereszeljük a citrom héját, és kevés citromlevet csepegtetünk bele. A fűszereket felforraljuk, és kicsit állni hagyjuk, majd megsózzuk. Közben a mustárt is hozzáadtuk a párolt zöldséghez és belehelyeztük a húst a levével együtt. Az alapot szétturmixoljuk és átöntjük egy másik edénybe. Liszttel, tejszínnel sűrítjük, és csomómentesre keverjük. Kb. 10 percig főzzük folyamatosan kevergetve. Ha sűrű lenne, tejjel hígíthatjuk. Kevés citromot is használhatunk, mert ez kiemeli az ízeket. Ezután átszűrjük a zöldséget, amelyben már benne vannak a fűszerek, de igyekezzünk mindent átpasszírozni. Minél simább, annál finomabb lesz a mártás. A húst felszeleteljük, és a mártást ráöntjük. A vadashoz knédlit készítünk, melynek hozzávalói rétesliszt, zsemle, élesztő, só, tojás, tej olaj a kenéshez.
Tálalásnál a húst citromkarikával, vagy áfonyalekvárral, vagy tejszínhabbal díszítik. Könnyű, fehérbor illik hozzá.