Zakuszka 1.



Hozzávalók: 1 l. olaj fél kg. hagyma, 1-1,5 kg padlizsán, 2 kg. paradicsompaprika és zöldpaprika vegyesen( jó, ha a paradicsompaprika a több), 1 l. paradicsomlé (vagy ízlés szerint), só, szemes bors, babérlevél, cukor. Továbbá szoktam tenni bele sárgarépát, zellert, petrezselymet, fejtett babot, gombát, mikor mi van. Többféle receptje van, ez a sajátom.
A padlizsánt lángon megsütöm, és megtisztítom (mint a padlizsánkrémnek), majd pépesre zúzom. A paprikát, hagymát ledarálom, a sárgarépát, zellert apró reszelőn lereszelem (darálni is lehet), a babot puhára főzöm, a gombát megdinsztelem és ledarálom. Az olajat kissé felmelegítem, beleteszem a hagymát, kissé megsózom, hogy ne égjen meg, és jó üvegesre párolom. Utána következik a reszelt zöldségféle, a darált paprika, állandó kevergetés mellett puhára párolom. Befűszerezem, beleteszem a babot, gombát (vagy-vagy alapon), a padlizsánt, végül a paradicsomlevet. Addig kell főzni (persze állandó kevergetés mellett, mert különben csúnyán le tud égni, sőt, az olajat szükség esetén pótolni lehet), amíg sűrű, pasztás állaga lesz, az olajon kívül, attól egy kicsit szét szokott válni. Forrón üvegekbe kell tenni, szalicilt rá, szárazgőzbe vele! Az olaj feljön a tetejére, ez is tartósítja, használatkor a fölösleget le szoktam önteni róla, és a maradékot jól elkeverem benne.
Kicsit macerás, de megéri. Nagyobb mennyiségben szoktam ennél főzni, de lehet kevesebből, nem eltevésre is készíteni, hűtőben egy-két hétig is eláll.