Palócleves



Palócleves 1.

Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 1,5 dl húsleves (kockából), 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg burgonya, 15 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 dkg édesnemes fűszerpaprika, babérlevél, köménymag, só, kevés olaj.
A bárányhúst kisebb kockákra vágjuk, alaposan megmossuk. Az előhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az áttört fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
Meghintjük a fűszerpaprikával és beletesszük a húst. Fedő alatt, lassú tűzön pörköljük. Néha kevés húslevest öntünk hozzá. Közben a megtisztított jól megmosott burgonyát szintén kockára, a zöldbabot kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a babot, és felengedjük a maradék húslevessel. Ízesítjük babérlevéllel, lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel dúsítjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Ajánlott ital: Homoki Tramini

Palóc leves 2.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg birkalábszár (esetleg marhahús: lábszár vagy pacsni), 50 dkg vágott zöldbab, 3-4 közepes nagyságú burgonya, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kis darab gyömbér, csipetnyi őrölt kömény, só, a rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl
Ha nem szeretjük a birkahús jellegzetes ízét, forrázzuk le, mielőtt kockákra vágnánk. Ha marhahúst vettünk, alaposan mossuk meg. A hagymát egy evőkanálnyi zsíron üvegesre fonnyasztjuk, majd levesszük a tűzhelyről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst. Őrölt borssal, sóval, köménnyel és babérlevéllel ízesítjük és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a zöldbabot, majd 10 perccel később a burgonyát is. Ráöntünk 1 liternyi forróvizet, és tovább főzzük. A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, és simára keverjük a tejföllel. A levest a tejfölös rántással besűrítjük, és újra felforraljuk.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc