Szepesi burgonya-rétes



Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú czipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékonyságura; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra. Ez igen jó, gyorsan készíthető, olcsó és könnyű tészta. Megjegyzendő, hogy csak forrón jó; azonnal a kisütés után kell tehát asztalra adni.

Szepesi mogyorósszelet



(nagyon ízletes)
20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20 deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3 deka darált héjas mogyoróval és porcukorral megszórva, azonnal forró sütőbe téve sütjük. Kihűlés után szeleteljük. 

Székely almáshús



Hozzávalók: 1 kg sertés rövidkaraj, 4 dkg vaj, 4 alma, 1 kiskanál liszt, só
Elkészítés: A kicsontozott, zsírjától megtisztított rövidkarajt megforgatjuk a megforrósított vajon, sóval meg apróra vágott tárkonnyal ízesítjük, és kevés vízzel jó puhára pároljuk. Ekkor köré rakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát, és lefedve még 5-10 percig pároljuk. Kivesszük a húst, és deszkán felszeleteljük, majd tálra rakjuk. Visszamaradt levét kevés vízzel simára kevert liszttel behabarjuk, az almával együtt 1-2 percig pároljuk, végül a húsra öntjük. Vízben főtt burgonyával vagy rizzsel körítjük.

Székely gomba



Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1, 5 dl tejföl, só, pirospaprika, bors
Elkészítés: A vajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, vékony karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, majd kevés vizet öntve alá - fedő alatt - teljesen puhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és vékony szeletekre vágott gombát, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük, majd puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, meglocsoljuk tejföllel. Párolt rizzsel tálaljuk.

Székely sertésköröm



Hozzávalók: 10-15 dkg hagyma, 5-10 dkg zsír, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, köménymag, só, 1 kg sertésköröm, 10 dkg lecsó, fél kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl
Elkészítés: 10-15 dkg apróra vágott hagymát 5-10 dkg zsírban halványan megpirítunk, megszórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, pár szem őrölt köménymagot, kevés sót, és az előfőzött 1 kg sertéskörmöt levével együtt, fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd a pörköltlét 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával, paradicsommal ízesítjük, és még egyszer felforraljuk. Az így készített körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát teszünk, és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Amikor a káposzta puhára főtt, 2 dl tejfölből és 2 dkg lisztből habarást készítünk, majd ráöntjük. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük, és finomra vágott kaporral megszórjuk.

Szigetközi halszeletek



Elkészítése: A tepsi aljára kevés vizet öntünk, és alufóliával kibéleljük, belülről olajjal kikenjük. Ráhelyezzük a hagymakarikákat, a pontyszeleteket. Sózzuk, borssal és pár csepp citrommal ízesítjük. Befedjük szintén olajozott alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. Köményes főtt burgonyával tálaljuk.

Szilágysági bárányfejleves



Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 ek liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 ek apróra vágott petrezselyemzöldje
Elkészítése: Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zöldséget és adjuk a bárányhoz a szalonnaszelettel együtt. Főzzük, amíg a hús majdnem leválik a csontról. A főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a májat.
Emeljük ki és dobjuk el a csontokat, vegyük ki és vágjuk fel a húst. A bárányfejet szétvágjuk, a velőt külön tálaljuk.
Egy vastag tűzálló edényben melegítsük meg a szalonnazsírt. Adjunk hozzá lisztet, pirítsuk meg aranybarnára. Vegyük le a tűzről, ha kihűlt, keverjük bele a paprikát és a petrezselymet. Adjunk még hozzá egy csészével a saját levéből és keverjük erőteljesen, amíg sima lesz.
Tegyük vissza az edényt alacsony lángra, és öntsük bele a levest és a zöldséget, amelyben a hús főtt. Tegyük vissza a lecsontozott húst. Hagyjuk a levest lassan főni, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Megjegyzés: A pásztorok a bárány fejét és nyakát is bent hagyják a levesben.

Szilágysági házimézes



30 dkg mézet, 3 tojás sárgájával, és 1/2 cs. V.-vanillincukorral jól kikeverünk, majd késhegynyi fahéjat, igen kevés tört szegfűszeget, 5 dkg darált, pörkölt mogyorót, 1 szelet reszelt csokoládét, 1 citrom levét, 20 dkg barna lisztet, és 1/2 cs. V.-sütőport keverünk hozzá. Vajazott tepsibe téve, tetejére 10 dkg hámozott és hosszúra vágott mandulát szórunk. Közepes tűznél lassan sütjük. Kihűlés után szeleteljük. 

Szilvásváradi pisztráng, vincellér módon



Hozzávalók 4 személyre: 1200 g pisztráng egészben, 200 g krevett (rák), 200 g sárgarépa, 100 g gyökér, 100 g zeller, vöröshagyma, babérlevél, egész bors, citrom, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 100 g vaj, 50 g liszt, 2 tojás, fehérbors, szőlő, gomba
100 g rákot vajban megpirítunk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, ráütjük a tojást és megsütjük. A pisztrángot kifilézzük, a szeleteket kiterítjük, sóval, fehérborssal fűszerezzük, a rákos tölteléket egyenlő mennyiségben a szeletekre halmozzuk, betekerjük és félretesszük. Páclevet főzünk a halcsontból, zöldségekből babérlevél, só, vöröshagyma, citrom, fehérbor hozzáadásával. Készre főzés után leszűrjük, belehelyezzük a haltekercseket, és ebben a lében megpároljuk. Világos vajas rántást készítünk, felengedjük a hal levével, tejszínt adunk hozzá, végül hozzáöntjük a fehérbort, és összeforraljuk. Forró vajban az apróra vágott gombát, félbevágott, kimagozott szőlőt, a maradék rákot megfuttatjuk, és a mártáshoz adjuk. Jól összeforraljuk, és a halszeletekre öntve tálaljuk.

Szilvásváradi rakott zsemle



Hozzávalók: 8 zsemle, 8 dl tej, 4 dkg vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 8 dkg dió, 2 késhegynyi őrölt fahéj, 1 dl vörösbor, 2 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg tejcsokoládé, fél citrom héja.
A tejbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk és áttörjük. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a durvára vágott diót és a vörösbort, amibe előre beáztattuk a mazsolát is. Kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük a keveréket, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, és olvasztott csokoládéval, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Szolnoki ponty



Hozzávalók: 1,5 kg. ponty, 10 dk. zsír, 12 dk. vöröshagyma, 3 dl. tejföl, 2 dk. pirospaprika, só, köret.
Elkészítése: A megtisztított halat egészben hagyjuk, irdaljuk, sóval bedörzsöljük, és zsírral kikent tűzálló edénybe tesszük. Zsírban apróra vágott hagymát pirítunk, rászórjuk a pirospaprikát, ráöntjük a tejfölt, elkeverjük, és ezt a masszát a tűzálló tálban elhelyezett halra öntjük, majd forró sütőben mintegy 30 percig - amíg a hal húsa meg nem puhul - pároljuk. Csuszatésztával tálaljuk.

Tabáni dagadó



A kicsontozott dagadót felszúrjuk, és üreget nyitunk. Ezután reszeljük meg az almákat és keverjük össze mazsolával, reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával, hogy tölthető masszát kapjunk. Megtöltjük az üreget, amelyet előzőleg sóval, törött borssal és nagyon kevés majoránnával ízesítünk. Hústűvel zárjuk be a nyílást, kívülről is sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalán hirtelen süssük meg, majd sütőben puhulásig pároljuk.
Burgonyapürével, saját levével tálaljuk.

Tabáni mogyorós habcsók



12 dkg gyengén pörkölt, finomra darált mogyorót negyedóráig keverünk 20 dkg porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, 1/2 cs. V.-vanillincukorral, 1/2 kávéskanál citromlével és 5-6 tojás fehérje habjával. Lisztezett tepsibe kis diónyi halmokat teszünk, és enyhe meleg sütőben szárítjuk.  Igen jó, és tartós teasütemény.

Tabáni palacsinta



Kivajazott tűzálló tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott keménytojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik, majd tojás és kolbászkarika. A záró réteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

Tabáni ponty



Elkészítése: A héjában főtt és hámozott burgonyát karikákra vágjuk, kivajazott tepsibe helyezzük. Sózzuk. Ráfektetjük a pontyszeleteket. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, vastagon meghintjük karikákra vágott vöröshagymával, narancs gerezdekkel. Pirospaprikával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

Tabáni sárgarépa



A megtisztított sárgarépákat kis hasábokra vágjuk és sós, vegetával ízesített vízben puhára főzzük. A megfőzött sárgarépákból tűzálló edényre, kis halmokat formázunk.
Reszelt sajttal meghintjük és a sajt olvadásáig sütőbe vagy mikróba tesszük. Natúr húsok mellé kiváló köret.

Tabáni vagdalt



A szokásosnál sűrűbb burgonyapürét készítünk. Kivajazott tűzálló tálba simítjuk és a tetejébe merőkanállal 6-8 mélyedést nyomunk. Abba helyezzük a 1/2 kg főtt darált marhahúsból 1 kisebb fej reszelt vöröshagymával, 1 egész tojással és 1 tejben áztatott zsemlével, sóval, törött borssal fűszerezett, eldolgozott húsgombócokat.
Tetejére vajat morzsolunk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Tarcsai kelvirág



Egy közepes nagyságú, rózsáira szedett és megmosott karfiolt sós vízben megfőzünk, majd leszűrjük. Közben 3 db tojássárgáját 10 dkg vajjal jól kikeverünk. Hozzáadunk 2 dl tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot és a tojások fehérjéiből vert kemény habot. Az egészet óvatosan elkeverjük a leszűrt karfiolrózsákkal, és kivajazott, tűzálló edényben kb. 30 percig sütjük.

Tanyai sertésborda (Bugac)



Hozzávalók: 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 2 evőkanál zöldborsó, 1 késhegynyi törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv), 5 dkg sertésmáj, 60 dkg rövid karaj, 5 dkg zsír.
Elkészítése: A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát félig kiolvasztjuk, majd hozzátesszük a csíkokra vágott vöröshagymát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót és együtt pirítjuk az egészet, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel megszórjuk és hozzákeverjük a cikkekre vágott marinált paprikát és májat. A karajból 8 bordaszeletet vágunk, kiklopfoljuk, a széleit bevagdossuk. Sóval megszórjuk, és kevés zsírban, vagy faszénparázs felett megsütjük. A bordákra öntjük a ragut és hasábburgonyával körítve, salátával díszítve tálaljuk.

Tatai tojás



Személyenként 2 tojást keményre főzünk. Közben vajból, lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel - Ízlés szerint kevés paradicsompürével - ízesítünk. A kemény tojások sárgáját áttörjük, fehérjéjüket kis kockákra vágjuk, és az egészet eldolgozzuk a sűrű besamellel.
Az ízesített masszából szeleteket formázunk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.

Tápai szűzérmék



Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, 12 dkg gépsonka, 10-10 dkg zöldpaprika és vöröshagyma, 8 dkg paradicsom, 5 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, törött bors, só.
A húst felszeleteljük, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Az olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztben megforgatott szűzérméket, és a hagymával együtt pirosra sütjük. Beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, ízesítjük zúzott fokhagymával és hozzáadjuk az ujjnyi vastag vágott gépsonkát. Letakarva puhára pároljuk.

Tápéi halleves



A 40 dkg tisztított és 3 cm széles darabokra vágott pontyszeleteket sózzuk és kb. 1/2 órán át, állni hagyjuk. Közben egy nagyobb lábasban 10 dkg finomra vágott vöröshagymát 5 dkg zsíron megfonnyasztunk, majd kevés liszttel meghintjük. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd 2 evőkanál pirospaprikát adunk hozzá, és 1 1/2 liter vízzel felengedjük. Ugyancsak hozzáadjuk a 3 db közepes nagyságú tisztított és hasábokra vágott burgonyát, valamint 4 evőkanál lecsókonzervet. Őrölt borssal ízesítjük, és mikor a burgonya félig puha, akkor ebben a lében megfőzzük a halszeleteket. Ízlés szerint főzhetjük vegyes zöldséggel is, tálalhatjuk tejfölre is.

Tápióbicskei töltött káposzta



Hozzávalók: Savanyúkáposzta levél 20 db, Füstölt sertéscomb 0, 50 kg, Sertéscomb 0, 50 kg, Tojás 18 db, Vöröshagyma 0, 20 kg. Fokhagyma 0, 05 kg, Só 0, 005 kg, Pirospaprika 0, 003 kg, Őrölt bors 0, 003 kg, Olaj 0, 50 l, Liszt 0, 20 kg, Morzsa 0, 20 kg, Tejföl 0, 40 l, Friss kapor 1 cs.
Elkészítése: A szokásos módon mini töltött káposztát készítünk, két kis tölteléket számítva egy személyre. Csontlében puhára pároljuk, majd lisztbe, tojásba, morzsába bemártva panírozzuk, bő forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Kapros tejföllel tálaljuk.

Tátrai batyu



Hozzávalók 4 személyre: A tésztához 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 1 dl tej, 1 db tojás, fokhagyma, ízlés szerint, só, bors, majoránna, olaj a sütéshez.
A töltelékhez: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 20 dkg hagyma, 10 dkg szalonna, 1 db zöldpaprika, 20 dkg gomba, 2 db cseresznyepaprika, só, bors, mustár, ketchup, olaj a sütéshez.
A burgonyalepény elkészítése: A burgonyához hozzáadjuk a felvert tojást, sót, majorannát, fekete borsot, lisztet és a tejet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztává keverjük.
A töltelék elkészítése: A húshoz hozzáadjuk a mustárt, kockára vágott szalonnát, felkockázott gombát, sózzuk, borsozzuk. Felszeleteljük a hagymát, paprikát, cseresznyepaprikát. Előmelegített serpenyőbe olajat öntünk. Beletesszük a húst, valamint a szalonnakockákat és elkezdjük együtt pirítani. Ezután hozzáadjuk a gombát, a hagymát és tovább pirítjuk. Legvégül következik a paradicsompaprika, paradicsompüré és a cseresznyepaprika. Az immár elkészült tölteléket egy tálba rakjuk és kisütjük olajban a burgonyalepényt. Tálalásnál a lepény egyik felére halmozzuk a tölteléket, majd ráhajtjuk a lepény másik felét. Petrezselyemmel, uborkával díszítjük.

Temesi rakott csülkös



Hozzávalók: 2 mellső csülök, 50 dkg szalonna, 80 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál törött fehér bors, mokkáskanálnyi őrölt mustármag, 1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál pirospaprika, 3-4 dkg só.
A csülköt megtisztítjuk, és bőrével együtt annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a kicsontozott lapockát, és ha már mindkettő nagyon puhára főtt, levéből kivéve lecsurgatjuk, majd vékony, kicsi kockákra vagdaljuk. Az előzőleg jól lehűtött szalonnát szintén nagyon apró kockákra vágjuk (semmiképpen sem daráljuk!). A vöröshagymát tisztítás után lereszeljük, a fokhagymát pedig szétzúzzuk. Az összes fűszert és a reszelt vöröshagymát belekeverjük fél dl-nyi átszűrt húslébe, majd a kockázott húsokkal és a szalonnával addig keverjük, amíg a massza teljesen felvette a fűszeres levet. Egyik végén szorosan elkötött vastag hurka- vagy marhabélbe töltjük közepesen keményre, és a másik végét is szorosra kötjük. Az átszűrt húslevet annyi vízzel egészítjük ki, hogy a beletett felvágottat teljesen ellepje. A levet kissé megsózzuk, és 1 órán át, abáljuk. Ezután deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, majd néhány órai szikkadás után gyenge, hideg füstre tesszük. Elég sokáig eláll hűvös, szellős helyen, és azonnal fogyasztható.

Temesvári sertésborda zöldbabbal



Hozzávalók: 4 szelet sertés hosszúkaraj, fél kg zöldbab, 5 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 1 hagyma, 4 dkg szalonna, 2 paprika, 2 paradicsom, 1, 5 dl tejföl, só
Elkészítés: A karajszeleteket kissé kiverjük, lisztbe mártva forró zsírban mindkét oldalukat világosra sütjük. A szeleteket kivesszük, és a megmaradt zsírban kissé megpirítjuk a metéltre vágott hagymát az apróra vágott szalonnával, behintjük paprikával, és hozzákeverjük a negyedekre tördelt zsenge zöldbabot, a szeletekre vágott zöldpaprikát, megsózzuk, tetejére helyezzük a hússzeleteket, vizet öntünk alá, és lassú tűzön pároljuk. Amikor a zöldbab puhulni kezd, hozzátesszük a szeletekre vágott paradicsomot is. Ha a hús és a zöldbab egészen puha és zsírjára sült, kávéskanál liszttel lehintjük, és a tejföllel felöntjük. Szükség szerint még vizet is öntünk alája, és egyszer átforraljuk. Télen, ha konzerv zöldbabból készítjük, párolás közben csak kevés zöldbablevet adunk a húshoz, és csak a végén tesszük bele a zöldbabot.

Temesvári sertésszelet



Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb szelet sertéshús, 1/2kg zöldbab, 5dkg liszt, 1 evőkanál zsír vagy 3 kanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 5dkg füstölt szalonna, 2-2 db paprika, paradicsom, 1 pohár tejföl, só, törött paprika 
A hússzeleteket kicsit kiveregetjük, lisztbe mártjuk, forró zsírban mindkét felét megkapatjuk. A húsokat félretesszük. A visszamaradt zsírban megfonnyasztjuk a felaprított hagymát az apróra vágott szalonnával, megszórjuk egy kevés törött- paprikával. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt babot, a szeletelt paprikát, megsózzuk, rárakjuk az elősütött húsokat, öntünk alá egy kevés vizet, és lassan pároljuk. Mikor a bab félpuha, hozzátesszük a szeletelt paradicsomot is. Ha a hús és a bab is megpuhult, zsírjára sütjük, megszórjuk egy kanál liszttel, átkeverjük és ráöntjük a tejfölt, jól összeforraljuk (ha kell, kevés vizet is öntünk hozzá). Ha télen, üveges babból készítjük, akkor a babot csak a végén tesszük hozzá.

Tenkes szelet



Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertéskaraj, 5 dkg gomba, 5 dkg sonka, 5 dkg szárnyasmáj, 2 dkg zsír, 1 kis fej hagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj.
A kicsontozott sertéskarajt szeletekre vágom, és vékonyra kiverem. Sóval, borssal meghintem.
A gombát, a gépsonkát és a szárnyasmájat egyforma kockára vágom. Kevés zsírban megpirítom a finomra vágott hagymát, majd hozzáteszem a gombát, a sonkát és a májat. Állandó keverés közben készre pirítom. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítem.
A sertéskarajszeleteket megtöltöm a raguval, begöngyölöm vagy félbehajtom, és hústűvel megtűzöm. Lisztbe forgatom, tojásba mártom, és végül zsemlemorzsában meghempergetem. Bő, forró olajban szép lassan megsütöm, majd lecsepegtetem a felesleges olajat. Felszeletelem (hagyhatjuk egészben is, de szeletelve mutatósabb), vegyes körettel tálalom (sültburgonya, rizs, de lehet zöldség is, mint pl. borsó, sárgarépa, karfiol).

Tihanyi nyárson sült garda



Hozzávalók: Garda, Paprika, só
A nyár során kiszáradt venyigéből nagy tüzet kell rakni. A megtisztított gardát sűrűn beirdaljuk, a gerince mentén feltűzzük a nyársra. Sütés előtt paprikás sóval meghintjük. A már csak parázsló tüzet 40 fokos szögben körbetűzdeljük a nyársakkal. A parazsat mindig a nyársbotok szára irányában kell elegyengetni. Ha az egyik oldal megsült, megforgatjuk a nyársakat.

Tihanyi süllőszelet



Hozzávalók: 1,80 kg süllő, só, törött bors, (a franciasalátához: 250 g sárgarépa, 200 g burgonya, 100 g alma, 100 g ecetes uborka, 150 g zöldborsó, 20 g mustár, só, bors, citromlé), (a majonézmártáshoz: 3 db tojássárgája, 1 db citrom leve, só, ecet, Cayenne bors, 5 dl olaj), 10 g zselatin, 30 g füstölt lazac, tárkonylevél, 300 g halaszpik, salátalevelek, 3 db kemény tojás, 4 dl tartármártás.
Elkészítése: A süllőket kifilézzük, bőrüket lefejtjük, majd a fennmaradó részekből (fej, gerinc, uszony, bőr) 3-4 dl hallevet főzünk. Közben a filékből a szálkát kihúzzuk, és úgy hajtogatjuk, hogy lehetőleg 12 egyforma háromszöget nyerjünk. A háromszögön kívül eső részeket levágjuk, vagy aláhajtogatjuk, és húsverővel gyengéden hozzáütögetjük. Ezután a filét gyengén besózzuk, enyhén megborsozzuk, és az alaplében puhára főzzük, majd ebben a levében lehűtjük. Közben elkészítjük a majonézmártást. Egy habüstbe vagy porcelántálba a tojássárgákat, sóval, pár csepp ecettel, kevés citromlével ízesítjük, majd habverővel történő erőteljes keverés mellett lassanként csurgatjuk hozzá folyamatosan az olajat. Ezzel a mártás fokozatosan sűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, kevés citromlével hígítjuk, és addig folytatjuk a keverést, míg az olaj el nem fogy. Az így elkészített majonézt kétfelé osztjuk. Egyik feléhez hozzákeverjük a langyos hal alaplében feloldott zselatint (másik felét a franciasalátához fogjuk felhasználni). A franciasaláta készítéséhez a megtisztított, apró kockára vágott zöldséget sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A héjában főtt burgonyát, a megtisztított almát és az uborkát szintén kockára vágjuk és a konzervzöldborsóval, a főtt zöldséggel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, mustárral, citromlével ízesítjük és összekeverjük az elkészített majonéz másik felével. A zselatinos majonézmártással bevonjuk a lecsurgatott hideg halat, amikor megdermed rajta, füstölt lazac és zöld tárkonylevél-csíkkal díszítjük. (Ha a bevonó mártás túl sűrű, olvasztott aszpikkal hígítjuk, ha túl híg és lefolyik a halról, még kevés zselatint adjunk hozzá. ) Tálaláskor a halszeleteket franciasaláta-alapra helyezzük, kockára vágott aszpikkal, fejes saláta levelekkel és kemény tojás- gerezdekkel díszítjük. Külön tálban tartár-, zöld- vagy csíki mártást adunk hozzá.         

Tihanyi vaddisznóragu



Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 1 nagy lila hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 80 dkg vaddisznólapocka, só, 1 teáskanál kakukkfű, 1 csipet bors, 1 csipet fokhagymás só, 8-10 szem borókabogyó, 1 narancs héja, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál pritamin, 5-6 dl tihanyi kékfrankos.
Elkészítése: Megtisztítom, és nagyon apróra vágom a zöldségeket és a hagymát. Forró olajon megpirítom, majd hozzáadom a kis kockákra vágott húst, és zsírjára pirítom. Közben megsózom, kakukkfűvel, borssal, fokhagymás sóval, szétnyomott borókabogyóval, reszelt narancshéjjal, paradicsompürével, és pritaminnal fűszerezem. Apránként aláöntöm a vörösbort, és fedő alatt puhára párolom, közben gyakran megkeverem. Köretnek kifőzött kagyló - tésztát adok mellé.

Tirpák töltött káposzta (Cserépedényben)



Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1/2 kg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, kevés fokhagyma, zsír vagy olaj, ízlés szerint só, bors, kevés pirospaprika, 1 fej káposzta, lehet édes vagy savanyú, az édes káposztát meg kell abárolni.
A hozzávalókat nyersen összekavarjuk kb. 1 dl zsírral vagy olajjal és a káposztába töltjük. A cserépedény aljára káposztalevelet teszünk, és ezután sorba rakjuk a megtöltött káposztát. A tetejére ismét káposztalevél kerül. Ha édeskáposztába töltjük, az első felfőzés után tehetünk rá paradicsomot, savanyú káposzta esetében ez elmarad.

Tirpák savanyú töltött káposzta



Hozzávalók: 1/2 kg füstölt sonka, 30 dkg fehér szalonna, 1/2 kg rizs vagy gersli, 1 kg apró savanyú káposzta, 2 cikk fokhagyma, bors, piros paprika, só ízlés szerint.
A sonkát és a szalonnát ledaráljuk, a rizzsel összekeverjük. Fűszerezzük. Savanyú káposztába töltjük. A fazékba alulra apró savanyú káposztát teszünk, s rá a töltelékeket. Az apró káposzta másik felét a tetejére rakjuk. Lefedve 60-70 percig főzzük.

Tiszaháti töltött felsál



Hozzávalók: 80 dkg felsál, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéshús darálva, 1 db vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 db tejben áztatott zsemle, 1 kanál pirospaprika, só, törött bors, 1 evőkanál liszt, 1 dl vörösbor, 4 db savanyú uborka, 1 dl olaj, 1 késhegynyi kakukkfű, 1 késhegynyi majoránna, 1 kanál paprikakrém, 1 kanál paradicsompüré, 1 tojás.
Elkészítése: A szép nagyra szeletelt felsál-t jól kiverjük, megkenjük paprikakrémmel, megszórjuk kakukkfűvel, majoránnával. A sertéshúst az apróra vágott paprikás hagymára tesszük, egy darabig azt is pároljuk, majd hozzáadjuk a finomra szeletelt gombát. Ha már az is megpárolódott, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 10dkg darált füstült szalonnát, az áztatott elmorzsolt zsemléket és a tojást. Vastagon rákenjük a hússzeletekre, közepére helyezünk néhány savanyú uborkát és felcsavarjuk. Hústűvel megtűzzük, kevés forró olajon körben hirtelen megsütjük, majd sütőben, gyakori öntözgetéssel megsütjük.
Ha már megpuhult, s fedés nélkül szép színt is kapott, levéből kiemeljük, a pecsenyezsírt felforraljuk, teszünk bele egy evőkanál lisztet, 1 paradicsompürét, kicsit pirítjuk, ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, a tálra készített hústekercsre öntjük, és forrón tálaljuk.

Tiszaháti töltött káposzta



Hozzávalók: 40 dkg darált sertéslapocka, 15 dkg darált füstölt tarja, 3 zsemle, 1 tojás, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 törött babérlevél, 1 csípet kakukkfű, Borsikafű, 1 nagy fej káposzta, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 2 dl fehérbor, 1 mokkáskanál pirospaprika, szerecsendió, 1 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A tömör káposzta nagyobb külső leveleit leszedjük, és forró sós vízben megabáljuk. A nyers és füstölt húsokat elkeverjük az összemorzsolt áztatott zsemlével, egy tojással, 1 mokkáskanál pirospaprikával, 1 evőkanál reszelt hagymával, a fűszernövényekkel, szerecsendióval, zúzott babérlevéllel. Összegyúrjuk, hosszúkás pogácsákat formálunk belőle, két-két káposztalevelet egymásra teszünk, erre helyezzük a tölteléket, és becsomagoljuk. Egy fej vöröshagymát az olajon üvegesre párolunk, rátesszük a többi felaprított káposztát, megsózzuk, leöntjük paradicsomlével, és a töltelékeket egymás mellé ráhelyezzük. A sárgarépát vékony pálcikaformára felaprítjuk, és egy feldarabolt vöröshagymával együtt rászórjuk. Leöntjük fehérborral, majd fedő alatt 40 percig főzzük, rövid lével, tejföllel tálaljuk.

Tiszai aprópecsenye



Hozzávalók 10 személyre: 1,2 kg sertés apróhús, 20 dkg zsír, 40 dkg vöröshagyma, 5 g bors, 4 dkg só, 50 dkg lecsó, 3 dkg liszt, 5 dkg fokhagyma, 10 adag sült burgonya, 2 adag saláta
A húst csíkokra vágjuk, hagymás zsíron ledinszteljük. Hozzáadjuk a lecsót, ízesítjük sóval, fokhagymával. Sült hasábburgonyával tálaljuk, salátával díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Tiszai barátleves



Hozzávalók: 40 dkg pontyfilé, 4 dkg vaj, petrezselyemzöld, só, 3 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 zsemle, 4 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: A morzsát és a lisztet vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott halat és az apróra vágott petrezselymet. Vízzel fölengedve puhára főzzük. Tejföllel, sóval ízesítjük, pirított zsemlekockát adunk hozzá.

Tiszai halászlé


Tiszai halászlé 1. (szegedi)

Hozzávalók: Fél kg apróhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor
Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr, beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.

Tiszai halászlé 2.

Hozzávalók: 500 gr apróhal, 1-1, 2 kg ponty vagy egyéb nagy hal, egy nagy fej vöröshagyma, 1 ek enyhén csípős paprika, 1/2 cseresznyepaprika, 1 hegyes csípős zöldpaprika, só
Elkészítése: A halféléket megtisztítjuk, megmossuk, az ikrát és a haltejet hidegre félretesszük. A ponty fejét, farkát levágjuk, a törzsét kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, gyengéden megsózzuk, és a felhasználásig letakarva hidegen tartjuk. Az apróhalakat a ponty fejével és farkával együtt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje. Ezt kb. egy órán keresztül lassú forralással főzzük, ezután sűrű szövésű szitán átszűrjük, passzírozzuk. Ezt követi a tiszai halászlé elkészítésének második szakasza, amikor az így elkészített, majd kb. 1 liter hideg vízzel felöntött, felforralt alaplébe belefőzzük a besózott halszeleteket, hozzáadjuk a pirospaprikát, ízlés szerint cseresznyepaprikát, a félretett ikrát, ill. haltejet, majd lassú tűzön 10 -15 percig, puhulásig főzzük.
Természetesen ez csak egy alaprecept. Minden szakembernek, mesterszakácsnak van valami kis saját fortélya, amitől igazán egyedivé, és utánozhatatlanul finommá válik, az általa főzött lé. Ebből egy kicsit kevesebbet, abból egy kicsit többet, s máris más egy kicsit az íz, a zamat.
Sajnos ezek a fortélyok titkosak, a szakácsok, mint legféltettebb kincsüket úgy őrzik őket, amin nem kell csodálkoznunk.

Tiszai halpaprikás



Egy szép sárga, eleven pontyot, körülbelül 2 kg súlyban (a nagyobbnak száraz a húsa), egy valamivel kisebb harcsát (a nagyobbnak erős halzsír-íze van). 2 db, 1-1 kilós kecsegét, végül egy kilós csukát (ezt főleg jó erős leve miatt) tisztíts meg annak rendje, módja szerint, de a halak felbontásánál a belsejüket csak gyengén öblítsd ki, mert a vér teszi főleg ízletessé és sűrűvé a levét -, s szeleteld fel kétujjnyi vastag darabokra. Mindezt az étkezési időnél csak egy órával előbb lásd el, hogy a hal úgyszólván elevenen kerüljön a tűzre. Most vagdalj 4 nagy fej vöröshagymát igen apróra, szórd egyharmadát a kis halbogrács aljára, és helyezd rá a halfejeket (ezek nem olyan könnyen sülnek oda). Most rakosgasd rá a kecsege- és csukaszeleteket, szórd be hagymával, utóbb a potykadarabokat, ezekre ismét vöröshagymát, s végre a harcsát helyezd rá, s töltsd fel vízzel, de úgy, hogy ne teljesen lepje el a halat, mert az úgyis ereszt vizet, s mire megfőtt, felényire roskad össze. Ha felforrt, tégy rá egy tetézett kanál szegedi paprikát, úgyszintén 2 zöldpaprikát, sózd jól meg, s hagyd erős tűznél 3/4 óráig, szakadatlanul forrni (ha lassan fő, elpuhul a hal, és szétmállik); mi szabadban főzzük, erős rőzselángnál. Rázd meg gyakran, hogy oda ne sül-jön. Biztos jele, ha megfőtt, hogy gőze erősen ragad.  Mielőtt asztalra adnád (a bográcsot egy tálra helyezve, kitálalni vandalizmus volna), hagyd 10 percig hűlni, hogy hártya képződjék fölötte. Így elkészítve fölséges jó a hal.  Bácskai étvágy szerint ez a halmennyiség 8 személynek elég.
Megjegyzés: a halpaprikásokat és a halászléket bográcsban kell főzni, úgy az igaziak!

Tisza-menti legényhús



Hozzávalók: 50 dkg sertéstarja, 20 dkg füstölt hús, 25 dkg sertésmáj, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, 1 dl olaj, 5 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 kanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A sertéshúst felszeleteljük, kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a húsra, megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyan felszeletelt gombát, és szintén megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockára vágott füstölt húst, egy kanál paradicsompürét, 1 dl bort, 2 dl vizet, a zöldpetrezselymet és puhára pároljuk. A májat vékony csíkokra vágjuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a sertéshúshoz, még egyszer összeforraljuk és forrón tálaljuk.

Tokaj hegyaljai mustos csirke



Hozzávalók: 1 kg csirke, 5 dkg Ráma margarin, 1 dl must, só, törött bors, 1 dl bor, Jaffa szörp, 30 dkg szőlő, 10 dkg dióbél, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dkg vaj.
Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. Forró margarinban megforgatjuk, majd öntünk rá 1 dl bort, 1 dl mustot, és kevés víz hozzáadagolásával, fedő alatt pároljuk. Amikor már kezd puhulni, keverünk hozzá 1 kanál Jaffa szörpöt. Párolás közben többször forgassuk, hogy az ízes mártást magába szívhassa. Ha már puha, tűzálló tálra fektetjük, teszünk mellé 30-35 dkg leszemezett szőlőt, 10 dkg dióbelet, és sütőben szép pirosra sütjük.
Amikor tálaljuk, a csirkét kiemeljük, levét egy kanál liszttel és vajjal besűrítjük, 

Tokaji borkrémes torta



Hozzávalók:
A tésztához: 4 db tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg Koronás Porcukor.
A borkrémhez:  2 és fél dl Tokaji Hárslevelű fehérbor, 2 db tojássárgája, 2 dkg zselé, 3 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 dkg vaníliás pudingpor.
A díszítéshez: 3 dl borzselé, 50 dkg szőlő, 10 dkg pirított, szeletelt mandula.
A felütött tojásokat válassza szét. A tojássárgáját keverje ki cukorral, a fehérjét pedig verje kemény habbá. Szórja a sárgájához a lisztet, majd óvatosan keverje hozzá a tojáshabot. A masszát papírral bélelt vagy kivajazott aljú tortaformában süsse aranysárgára.
Közben készítse el a borkrémet: a fehérbort a tojássárgájával, a zselatinporral, cukorral és vaníliás pudingporral alacsony lángon főzze fel. Ügyeljen arra, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki. Ha már langyosra hűlt, öntse hozzá a tejszínből vert kemény habot, az áztatott mazsolát. A kihűlt piskótalapot vágja ketté, töltse meg a már hideg krémmel. A töltött tortát hűtse le, majd lemosott, és leszárazott szőlőszemekkel, díszítse a tetejét. Borzselével fényezze. Oldalát pedig pörkölt, szeletelt mandulával borítsa be.
Tippek:
Tortaforma helyett sütheti a tésztát lábasban is, csak bélelje az alját sütőpapírral. Tegye a lapra a lábast, rajzolja körbe, ollóval vágja körbe.
Legalább húsz percig süsse a piskótát, szúrjon bele fogpiszkálót vagy kötőtűt. Ha ragacsos, még tíz percig maradjon a tészta a sütőben.

Tokaji bor-krémleves aszalt szőlőszemekkel



Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 8 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 tk keményítő, 25 dkg kristálycukor, só.
Elkészítés: A fehérbort felforraljuk a szegfűszeggel, fahéjjal és a citromhéjjal.
Egy másik edényben a tojás sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a keményítőt, majd egy pici sót, ízlés szerint.
A felforralt bort hozzászűrjük a habosra vert tojások sárgájához, és lassú tűzön sűrűsödésig kevergetjük, de már nem forraljuk. Tokaji borban áztatott mazsolát kínálunk hozzá.

Tokaji csirkeleves sonkával



Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (egyéb csirkecsont is jó), 10 dkg főtt füstölt tarja, vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
Elkészítése: A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadom a tört fokhagymát, és az átszűrt levessel felengedem. A közben keményre főtt tojást lereszelem és beleteszem a levesbe. Felforralom, ízlés szerint fűszerezem, végül belekeverem a tokaji bort. Elkészítési ideje: 50 perc

Tokaji hideg őszibarackleves



Hozzávalók: 60 dkg őszibarack, 1 citrom, 1 dl Tokaji édes szamorodni, 10 dkg kristálycukor, fél citrom héja, 1,5 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 dkg liszt, 1 tojássárgája, fahéj, só.
Az őszibarackot meghámozzuk, és a negyedét apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével és tokaji borral, majd hűtőbe rakjuk. A megmaradt barackot vízben, kristálycukorral, citromlével, valamint citromhéjjal és fahéjjal 5-6 percig főzzük. A citromhéjat és a fahéjat ezután leszűrjük a levesből, és tejfölös habarással sűrítjük, majd a felforrt levest áttörjük. Ismét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgáját. Jól lehűtjük. Betétként a borban eltett őszibarackot tesszük bele.

Tokaji pecsenye



Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 3 dl fehérbor, 2 zsemle, 5 dkg gomba, 1 kanál paradicsompüré, zöldpetrezselyem, 15 dkg párolt vegyes zöldség, 1 tojás, só, fehérbors, 2 szem szegfűbors, 1 dl olaj 1 dkg pirospaprika.
Elkészítése: A zsemléket 2 dl borban áztatjuk, majd kifacsarjuk, és összekeverjük a megpárolt gombával, a párolt zöldséggel és petrezselyemmel. Az egészet megdaráljuk, hozzákeverjük a tojást, a fehérborsot, szegfűborsot, sót, és a kivert fűszerezett hússzeletekre halmozzuk. Felcsavarjuk, megtűzzük, forró olajban hirtelen pirosra sütjük, hozzáadunk 1 dl bort, a paradicsompürét, és puhára pároljuk.
Zsírjára sütjük, és rizzsel tálaljuk.

Tokaji puncs



Hozzávalók 4 személyre: 1 palack félédes tokaji bor (szamorodni), 1 nagy grépfrút, cukor, ízlés szerint.
Elkészítés: Összekeverjük a tokajit a grépfrút levével, ízlés szerint cukrozzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és forráspontig melegítjük, de nem forraljuk. Azonnal tálaljuk. 

Tokaji sertésborda



Az elősütött sertésbordákat tokaji borral és vízzel felengedett pecsenyelében pároljuk. A megtisztított vöröskáposztát vékonyra szeleteljük, és gyengén megsózva rövid ideig állni hagyjuk. Kockára vágott füstölt szalonnát félig kiolvasztunk, majd ecettel és vízzel felengedjük. Beletesszük a vöröskáposztát, cukorral ízesítjük. Ha levét elpárologta, tokaji bort és cikkekre vágott hámozott almát adunk hozzá. Együtt megpuhítjuk.
Tálaláskor előmelegített tál egyik oldalára helyezzük a sertésbordákat, a másik oldalára pedig az almás párolt káposztát tesszük. A bordákat pecsenyelével meglocsoljuk. Külön köretestálban hasábburgonyát adunk.

Tolnai kolbász



Hozzávalók: 1 kg. Hús, 4 dkg só, 2 dkg paprika, bors, fokhagyma lé
Elkészítés: A fokhagymát - ízlés szerint - előző nap összetörjük, majd annyi vizet öntünk, rá amennyi ellepi. Másnap csak a levet adjuk hozzá. Ajánlott a húst egy napig hűvös helyen lecsöpögtetni. A hozzávalókat jól összekeverjük.

Tolnai sváb húsos-hurka



Hozzávalók: 6 kg fejhús, 2 kg bőrke, 1,5 kg szalonnanyesedék, 0,5 kg hagyma, 25 dkg só, 7 dkg őrölt feketebors, 6 dkg paprika, 10 dkg fokhagyma, 10 dkg zsír
Elkészítés: A fejhúst a bőrkével együtt hideg vízben felteszem főni. Mikor félpuha, hozzáadom a tokát, majd amikor a fejhús elválik a csonttól, kiveszem az egészet az abaléből és hagyom kissé kihűlni. Hozzáadom a zsírban aranysárgára pirított hagymát, és az egészet közepes lyukú tárcsán ledarálom. Hozzáadom a fűszereket, a zúzott fokhagymát ‚megsózom ‚majd az egészet alaposan összedolgozom. Vastag hurkabélbe töltöm, majd gyöngyöző (80 fokos) vízben 30-40 percig főzöm. Onnét kivéve lehűtöm, majd leszárítom. Hidegen fogyasztó, vagy két napra fel is füstölhető.

Tolnai töltött felsál



Hozzávalók: 1 kg felsál, 3 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, törött bors, pirospaprika, metélőhagyma, 16 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem, olaj.
Elkészítése: A vastagra szeletelt hússzeletekbe éles késsel zsebet vágunk. Ebbe a nyílásba sót, borsot, dörzsölünk. Az apróra vágott hagymát vajban üvegesre pároljuk, az apróra vágott kolbászt hozzáadjuk. Ugyancsak hozzákeverjük a zsemlemorzsát, zöldpetrezselymet, metélőhagymát. A nyílásokat ezzel a masszával töltjük meg, végeit hústűvel megtűzzük, és szeletek mindkét oldalát roston szép pirosra sütjük.

Tordai juhpaprikás puliszkagombóccal



Egy kg kockára vágott fiatal juhhúst kellően megsózunk, vöröshagymás, pirospaprikás zsírban megpirítjuk.  Egy fej kemény fogású káposztának kivágjuk a torzsáját, 6-8 szeletre vágjuk, mint egy tortát, és óvatosan úgy helyezzük a húsra, hogy a darabok szét ne hulljanak. Felül egy kissé megsózzuk, egy kevés köménymagot szórunk rá, és befödve addig pároljuk a sütőben, amíg a káposztának vastagabb erezete is puhulni kezd, és felszívja a paprikás zsírt. Ekkor beledobunk 20 dkg karikára vágott füstölt házikolbászt (debreceni), és készre pároljuk; célszerű tűzálló porcelán tálban vagy tordai agyaglábasban elkészíteni, és edényestül az asztalra meneszteni. Ehhez az eredeti székely eledelhez polenta-gombócot dukál adni.

Tordai lacipecsenye



A bőrös süldőkarajt felszeleteljük, a bőrt a bordák peremén, néhány helyen bevágjuk. Sózzuk, pirospaprikával meghintjük, és olajjal lekenve hűtőszekrénybe tesszük. Sütését felhevített rostsütő lapon végezzük, egyszer megfordítva. Tálaláskor kis fatálra sült burgonyát teszünk, erre helyezzük a megsütött bordákat, végül körbe rakjuk vegyes savanyúsággal.

Tordai malacpecsenye



A malac-pecsenye tordai módon készítve egész Erdélyben kedvelt eledel. Ehhez a sülthöz a hentes boltokban kilóval mért, nagyobb fajta malacból vegyünk hust. Legjobb ízű, mert nem igen kövér a tarja. Vagdaljunk tehát fel nyersen tarját vastag szeletekbe, jól vigyázva, hogy minden egyes darab bőrös legyen. E hust sózzuk meg. Egy nagyobb lábasba tegyünk tűzre fél kiló zsírt, mely, ha nagyon forró lett rakjuk bele a pecsenye darabokat. Eközben ügyeljünk reá, hogy erős tűz felett legyen, mert különben nem lesz ropogós a malac bőre. Ha a szeleteket mind megsütöttük, rakjuk csinosan hosszú tálban, egymás felébe helyezve, ugy, hogy a bőrös széle mindegyiknek felül legyen; tegyünk a tálba körül veres-saláta káposztát. Lehető forrón tálaljuk asztalra.

Tordai májgaluska (egytálétel)



Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2 tojás, 4 evőkanál kukoricaliszt, 1,5 dl tej, 2 evőkanál zöldpetrezselyem, 1 teáskanál tárkonylevél, törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fűszerekkel. Bő, forró olajban evőkanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük. Salátával vagy bármilyen hideg mártással kínáljuk.

Tordai pecsenye


Tordai pecsenye 1.

Bőrös sertéscombból vagy karajból készíthetjük. A bőrt a szokásos módon, mindkét oldalon bevagdossuk, a húst besózzuk, és egy napig hideg helyen tartjuk. Másnap aztán nagyon bő zsírban hirtelen, szép rózsaszínűre sütjük. Vegyes körítéssel, burgonya, rizs, cékla, uborka, kelbimbó, karfiol, karotta stb. tálaljuk.

Tordai pecsenye 2.

Hozzávalók: 5 szelet bőrös karaj- (20 dkg-os) vagy combszelet, 10 dkg zsír, só, liszt, pirospaprika.
A sertéshús bőrét kockásan bevagdaljuk, a húst megsózzuk, és először lisztbe, utána forró zsírba vagy olajba mártjuk, és roston szép pirosra sütjük.
Tálaláskor meghintjük pirospaprikával.

Tordai pecsenye cikakáposztával



Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sertéskaraj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 1 kk só, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 mk törött bors, 1 mk reszelt szerecsendió, fél fej savanyú káposzta.
Elkészítés: Megfelelő nagyságú tepsiben a zsírt felolvasztva, ebben a forró zsírban a karajt elősütjük, hogy a fehérje kicsapódása miatt a hús ne veszítsen zamatából. Majd hozzáöntünk fél liter vizet, és ebben párolva sütjük, nem túl forró sütőben. A fokhagymát az elősütés után beleszúrjuk elosztva a karajba, és a füstölt szalonna vékonyra vágott szeleteivel befedjük a karajt. A fűszereket egy óra sütés után szórjuk a húsra, majd még egy fél óráig párolva sütjük. Ha kell, vizet öntünk alá.
Ha meggyőződtünk róla, hogy a karaj puha és megsült, kiemeljük a tepsiből, és a pecsenyeléhez öt ek. paradicsomot teszünk. Együtt pirítjuk 5 percig. Leszűrjük. A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Forrón tálaljuk.
Személyenként egy egész burgonyát megfőzünk héjában, meghámozzuk, és a hússal együtt tesszük az asztalra, a cikkely alakúra vágott cikakáposztával együtt.

Túri finom szelet



30 dkg lisztet 15 dkg margarinnal, 15 dkg kristálycukorral, 1 cs. sütőporral, 2 tojás sárgájával és 1 evőkanál tejföllel összegyúrunk. Két lapot nyújtunk. Egyiket a tepsibe tesszük, meglekvározzuk, és az alábbi tölteléket tesszük rá.
Töltelék: 20 dkg porcukorral és kis rummal 10 dkg margarint kikeverünk. Hozzáadunk 14 dkg liszttel elkevert 1 cs. sütőport, 20 dkg darált diót, 1 citrom héját és levét, 2 dl tejet, és összekeverjük. A 2 tojás felvert habját is hozzákeverjük, majd a lekvározott tésztára simítjuk. Rátesszük a másik lapot is, villával megszurkáljuk, és megsütjük.
Tetejére: 20 dkg porcukrot, 3 evőkanál tejet, 5 dkg vajat és 3 dkg kakaót összefőzünk, és a tésztára simítjuk.

Túróci sajtos csülökmetélt



Hozzávalók: 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg csípős juhsajt, ízlés szerint törött bors, só.
A kicsontozott bőrös csülköket annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Levéből kiemelve lecsöpögtetjük, majd vékony csíkokra metéljük. Tűzálló lapos tálra terítjük a húscsíkokat, és leöntjük 1 dl átszűrt csülök-főzőlé, a tejföl, a megreszelt juhsajt, a tisztított és szétzúzott fokhagyma, valamint a törött bors keverékével. Alufóliával lefedve forró sütőben sütjük 25 percig, ezután az alufóliát levéve, pirosra pirítjuk. Szalmaburgonyával vagy sült hasábburgonyával kínáljuk, káposztasaláta kíséretében.

Udvarhelyi rakott káposzta



Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű.
Elkészítése: A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk.  A füstölt szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és föltesszük főni néhány csonttal vagy bőrkével. Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm réteg lecsurgatott káposztával. Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és szalonnaszeleteket, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal. Ezután ugyanilyen sorrendben ismételjük meg a rétegezést. A végén borítsuk be a maradék káposztával. Öntsük le tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4 óra hosszat.

Újvidéki húsleves



Ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos húslevest, csak a marhahús mellett egyidejűleg füstölt húst is főzünk a levesbe.
Betétként apró zsemlegombócokat adunk hozzá, finomra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.

Ungvári oldalas



Sertésoldalast felszeletelünk, kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük.

Vajdasági busa



Hozzávalók: 1 kg halhús, só, 1 evőkanál vegeta, 1 kg burgonya, 1 dl étolaj, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk, egészben hagyjuk, és másfél centiméterenként bevagdossuk. Sózzuk, megszórjuk a vegetával. A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, egy tűzálló tálat kibélelünk vele, erre helyezzük a halat. Meglocsoljuk étolajjal és tejföllel. Nem túl erős lángon sütjük. Vegyes salátával tálaljuk.

Vajdasági tokány



A csíkokra vágott sertéshúst a finomra vágott vöröshagymával, csíkokra vágott paradicsommal és zöldpaprikával együtt kevés zsiradékon félig puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az egyszer átmosott savanyúkáposztát. Sózzuk, tejföllel, babérlevéllel, köménymaggal ízesítjük, és együtt készre főzzük. Ha szükséges, akkor ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk.

Váradi sajt



Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból. A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.

Vasi parasztpecsenye



Megmosva 60-70 dkg sertéslapockát- vagy tarját, kétujjnyi darabokra vágjuk. Lábasba téve 10-12 dkg zsírt, belerakjuk a húst, 1 fej nagy kockákra vágott vöröshagymát, sót, 1 kk. majoránnát, 1 kk. pirospaprikát. Elkeverjük, rászórunk 1 kk. őrölt borsot, fél bögre vizet aláöntve, lefedve erősebb tűzön pároljuk.
Ha félpuha, a fedőt levéve zsírjára sütjük. Hozzáadunk tenyérnyi, vékony csíkokra szelt májat. Addig sütjük, míg a máj megduzzad. 1 gerezd zúzott fokhagymát belekeverve, kis ideig még tűzön tartjuk. Sós burgonyával tálaljuk.

Vasi pecsenye


Vasi pecsenye 1.

A hússzeleteket jól kiverjük, és fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk. Legalább 12 órán át, érleljük a húst, majd megtöröljük a szeleteket, és paprikás lisztbe forgatjuk. Sózzuk, és forró zsiradékban sütjük. Reszelt burgonyával tálaljuk.

Vasi pecsenye 2.

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet sertéstarja, 8 gerezd fokhagyma, tej, só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál pirospaprika, 8 dkg liszt, olaj.
Elkészítése: A sértéstarját kissé kiverjük, és a szeletek szélét meg az inas részeket bevagdaljuk, nehogy a hús, sütés közben összeugorjon. 8 gerezd fokhagymával alaposan bedörzsöljük, szorosan tálba rakjuk, majd annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva néhány órán át hűtőszekrényben pácoljuk. Utána lecsöpögtetjük, megsózzuk, és borssal, meg pirospaprikával fűszerezet, lisztbe forgatjuk. Olajban szép pirosra sütjük, és végül jól lecsöpögtetjük.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Vasi pecsenye 3.

Hozzávalók: 8 szelet sertéscomb, 2 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika
Elkészítés: A sertéscombszeleteket kikeverjük, besózzuk, és a fokhagymával, borssal ízesített nyers tejbe beáztatjuk, fél napig hideg helyen állni hagyjuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk, és bő olajban kisütjük. Tört burgonya vagy párolt rizs illik hozzá.

Vasvári krémes tekercs



Piskóta: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1-3 dkg vaj és 2 dkg liszt.
Krém: 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg kakaó, 20 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 1 dkg zsiradék, 35 dkg meggybefőtt, 5 cl rum, 10 dkg mazsola.
A kivajazott és lisztezett tepsiben hat tojásból középmeleg sütőben piskótalapot sütök. Lisztezett deszkára borítom, vékonyan levágom a széleit (így nem fog elrepedni) és konyharuha segítségével még melegen feltekerem.
A krémhez a tejet a cukorral és a kakaóval folytonos keverés közben forrásig hevítem. Ezután lehűtöm, majd hozzáadom a vajat, az egészet habosra keverem. A kristálycukorból karamellt készítek, s az apróra vagdalt mogyoróval szép pirosra pirítom. Közben egy tányért megkenek zsiradékkal, és beleöntöm a mogyorós karamellcukrot. Ha kihűlt, összevagdalom.
A kakaókrém egyharmadát félreteszem, kétharmadában elkeverem az összevagdalt mogyorókaramellt, a kimagozott meggyet és a rumba áztatott mazsolát. Ezt a krémet egyenletesen elsimítom a piskótatésztán, majd szorosan feltekerem. A félretett krémmel a tekercset kívül is megkenem, egy villával megcsíkozom, és hűtőbe teszem. Meleg vízbe mártott késsel felszeletelem.

Vásárhelyi birkacomb



Hozzávalók: 1 kg birkacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, só bors, 1 kanál liszt, 1 kiskanál paradicsompüré, kakukkfű, 2 dl bor.
Elkészítése: A birkacombbot megtűzdeljük szalonnával, és megkötözzük zsineggel, mint a sonkát. Megsózzuk, megborsozzuk, és forró olajban minden oldalát megsütjük, majd félretesszük. Zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a karikára vágott zöldségeket is, meghintjük liszttel, hozzáadjuk a paradicsompürét, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Ráöntjük a bort, beletesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
A húst előmelegített tálra rakjuk, a mártást forrón rászűrjük.

Vásárhelyi csirke



Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 csokor petrezselyemzöld, só, törött bors, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 citrom, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, enyhén megsózzuk. Egy tűzálló tál aljára vékonyan füstölt szalonna szeleteket teszünk, és rárakjuk a csirkedarabokat. A fehér és sárgarépát karikára vágjuk, és szintén rátesszük. Meghintjük vágott petrezselyemmel, 1 dl bort öntünk rá, és lefedve puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, zsírjára sütjük, a húsdarabokat előmelegített tűzálló tálra tesszük. A megmaradt zöldséges, borsos mártást meghintjük egy kanál liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd szitán áttörjük. A tejföllel és a citrom levével ízesítjük, a tálra szedett csirkére öntjük, és jól átforrósítjuk.

Vásárhelyi fehér kolbász borított burgonyával, fatálon tálalva



Ajánlott ital: Csongrádi Cabernet Franc
Hozzávalók:
A kolbászhoz: 1,5 m sertésbél, 80 dkg sertésdagadó, 3 dkg só, 1 dkg frissen törött fehér bors, szerecsendió, 1 szál citromfű, 1 szál kakukkfű, 2-3 gerezd fokhagyma, fél dkg őrölt köménymag,
A körethez: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg só, frissen törött fekete bors, ízlés szerint, a kolbász zsírja, amiben készre fogjuk sütni
Elkészítése: A darált sertésdagadót beízesítjük a fűszerekkel, majd a kimosott sertésbélbe töltjük. Tepsiben a hagyományos módon készre sütjük.
A köret készítése: miközben sül a kolbász a sütőben, a burgonyát megfőzzük, majd kisebb darabokra felvágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a kisült kolbász-zsírban megpirítjuk egy palacsintasütőben (de nem nagyon), rátesszük a darabolt burgonyát, és mindkét oldalán adagonként készre sütjük.
Fatálon tálaljuk a következőképpen: díszítésként darabolt almapaprikát, paradicsomot és hegyes paprikát helyezünk a tál bal oldalára, mellé helyezzük a ferdén feldarabolt kolbászt, és körítjük a borított burgonyával.

Vásárhelyi karalábés csirke



Hozzávalók: 4 csirkemell vagy comb, 1 kg zsenge karalábé, 1/2 dl olaj, 40 g liszt, 2-3 dl tejföl, 1 cs. petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 mk. pirospaprika, só, bors
Elkészítése: A csirkehúst az olaj felén hirtelen megpirítjuk, tányérra szedjük. Az olajat áttöltjük egy nagyobb lábasba, az aljára teszünk egy sor meghámozott, megmosott, kisujjnyi darabokra vágott karalábét, rá a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, mellédobjuk a zúzott fokhagymát, betakarjuk a maradék karalábé hasábokkal, és egy kevés vizet öntünk alá. Mérsékelt tűzön, fedő alatt, csak rázogatva a lábast, puhára pároljuk. A maradék olajon világosra pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, felengedjük 2 dl hideg vízzel, és a megpuhult karalábéhoz adjuk (a húst előtte kivesszük belőle, nehogy szétessen). Belekeverjük a tejfölt, jól kiforraljuk - sűrű főzelékállaga lesz-, visszatesszük bele a húst, megszórjuk vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Vásárhelyi rakott rostélyos.



Hozzávalók: 80 dkg marhahús, só, törött bors, 8dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 kg burgonya, kakukkfű, 2 dl bor 1 kanál paradicsompüré.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés zsírban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Tűzálló tálat megzsírozunk, aljára terítjük a burgonya felét, erre elosztjuk a hússzeleteket, rá a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, felülre a maradék burgonyát. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a paradicsompürét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a bort, tejfölt és tálra öntjük. Keverés nélkül, két órán át, sütjük, közép - meleg sütőben.

Vásárhelyi szűzpecsenye



A szűzpecsenyéket lehártyázzuk, a leeső részeket eltávolítjuk. Vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, és sóval bedörzsöljük. Felhevített zsírban minden oldalán elősütjük, majd lábosba áttesszük.
Zsírjában finomra vágott vöröshagymát pirítunk, vékony szeletekre vágott vegyes zöldséget, egész borsot teszünk hozzá, és együtt tovább pirítjuk. Meghintjük liszttel, és paradicsompürét elkeverve benne felengedjük csontalaplével. Fel-forralás után az elősütött szűzpecsenyékre öntjük a levet, és lefedve puhára pároljuk benne a húst. Ha a hús megpuhult, kivesszük a párolóléből. A levet tejföllel dúsítjuk, megszűrt citromlével ízesítjük, és kiforralás után finom szűrőn átszűrjük.
Tálaláskor: a szűzpecsenyét rézsútosan felszeleteljük, és előmelegített sültestálra helyezzük. Bevonjuk a mártással és meglocsoljuk hígított tejföllel. Külön köretestálba tett burgonyaropogóssal tálaljuk.

Vecsési gulyás



Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük piros paprikával, hozzáadunk 60 dkg kockára vágott marha-lábszárhúst. Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst. Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyúkáposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje, bő levet kapjunk.
Az egészet puhára főzzük, és tálalás előtt tejfölözzük.

Vecsési káposztás bab



Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só
A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával megszórjuk, és az egészet a fövő babhoz öntjük. Amikor a bab félig megpuhult hozzátesszük a savanyú káposztát és a karikára vágott füstölt kolbászt. Amikor e tartalmas egytálétel készre főtt, cserépedényekbe átmerjük, mindegyik tálka ételt gazdagon meglocsolunk tejföllel és a kis tálkákat a forró sütőbe téve, jól egybefőzzük.

Vecsési sertésborda.



Hozzávalók: 4 szelet sertésborda, 20 dkg lángolt kolbász, 60 dkg savanyú káposzta, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma. 1 dl olaj, só, törött bors.
Elkészítése: A kivert, megsózott megborsozott bordaszeleteket kevés olajban hirtelen, szép pirosra sütjük. Kuktaedény aljára rakjuk, tetejét beborítjuk karikára vágott lángolt kolbásszal, melyre a savanyú káposztát terítjük. A pecsenyezsírban megpirítjuk egy kicsit a paradicsompürét, elkeverjük 1 kanál liszttel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, feleresztjük 1,5 dl vízzel és a káposztára öntjük. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 15 percig főzzük.
Előmelegített tálra tesszük, és forrón tálaljuk.

Vecsési szelet



Sertésszeleteket jól kiverünk. Megsózzuk, törött borssal meghintjük. Közben savanyúkáposztát és savanyúkáposzta levelet egyszer átmosunk, 2 gerezd fokhagymát köménymaggal összezúzunk. A káposztát elkeverjük a fokhagymás köménnyel és 1 fej reszelt vöröshagymával, kis kockákra vágott szalonnával. A szeleteket megtöltjük az ízesített káposztával, és 1-1 káposztalevéllel együtt felgöngyöljük. Hústűvel vagy cérnával rögzítjük.
Lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk, forró zsiradékban kb. 15 percig fedő alatt sütjük.

Vecsési töltött hús



Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg szalonna, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és összekeverem a felvert tojással, a kicsavart és apróra összevagdosott káposztával, a mustárral, a sóval, a borssal, a csipetnyi cukorral, a zúzott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy ne legyen folyós a töltelék. A felszúrt húsba annyi tölteléket töltök, hogy szép "kövér" legyen a hús. A nyílást bevarrom, és a töltött húst a szalonnazsírom serpenyőbe helyezem. Mindkét oldalán megpirítom, majd tűzálló tálba teszem. A maradék töltelékből kis gombócokat formálok, és a hús köré teszem. A tejfölt rálocsolom, és a tálat lefedve előmelegített forró sütőbe tolom. 40 percig párolom, ezután a tál tetejét levéve még egyszer megpirítom. 15 percnyi pihentetés után felszeletelem és hagymás tört burgonyát kínálok hozzá.

Velemi bableves



Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig nagyobb adagot készítenétek belőle, az jó másnap is, és akkor már nincs is a főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.
Hozzávalók: 70 dkg füstölt sertésnyelv, vegyes zöldség ízlés szerint (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé), 40 dkg fejtett bab, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, zsír, liszt, pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, só.
A kockára vágott füstölt nyelvet 2 liter vízben felteszem főni. Ha a nyelv félig megfőtt, hozzáadom a kockákra vágott vegyes zöldséget és a babot. (Ha nem fejtett babból készül, hanem száraz babból, akkor a babot 1 napig hideg vízben kell áztatni, és a nyelvvel együtt teszem fel főni, de a nyersbab hamar megfő, annak kevesebb főzés is elég.)
Világosbarna rántást készítek vörös- és fokhagymával, törött paprikával, és berántom vele a levest.
Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát világosra kisütöm, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt a levesbe teszem. Ha kell, megsózom. (Vigyázz, a nyelv sós!)
Csipetkét készítek 1 tojás, 12 dkg liszt, pici só hozzáadásával, borsó nagyságúra szaggatom, belefőzöm a levesbe. Végül tejföllel ízesítem. Ezt legjobb, ha csak tálaláskor kevered bele a tányérokba, mert a maradék jobban és tovább eláll, ha nincs az egészbe keverve a tejföl.

Veszprémi csirke.



Hozzávalók: 1 csirke, 25 dkg gomba, só, bors, 1 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 fej vöröshagyma, szerecsendió, 1 dl fehérbor, 1 dl olaj, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajban a hagymát sárgára pirítjuk, rátesszük a csirkét, azt is megpirítjuk és félretesszük. Ezután felöntjük borral, egy kevés vízzel, és puhára pároljuk. A megtisztított gombát feldaraboljuk, rátesszük, és kb. 10 percig pároljuk. Szerecsendióval megszórjuk, ráöntjük a liszttel sűrített tejfölt, megszórjuk zöldpetrezselyemmel és tálaljuk.

Villányi májszeletek



Hozzávalók: 60 dkg máj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl vörös bor, só, bors, 1 dl olaj.
Elkészítése: A májszeleteket megsózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. A zsiradékba tegyünk sütés közben egy szeletekre vágott vöröshagymát. A megsütött májszeleteket tálra szedjük, a pecsenyelevét fölengedjük a vörös borral, néhány percig forraljuk, és a májra öntjük.
Burgonyapürével körítjük.

Visegrádi mandulás csirke



Hozzávalók: 1 csirke, 2 db zsemle, 8-10 dkg mandula, 3 dl tej, 2 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, só, törött bors, gyömbér.
Elkészítése: A csirkét jól megtisztítjuk, kívül belül megsózzuk, megborsozzuk, és megtöltjük a következő töltelékkel. A tejben áztatott zsemléket kicsavarjuk, elmorzsoljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 5 dkg vajat, a lehéjazott kicsit megpörkölt, apróra vágott mandulát, 2 kanál zsemlemorzsát, és a két tojás keményre felvert habját, 1 mokkáskanál őrölt gyömbért, és a csirke belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk, és beborítjuk hajszál vékony szalonnaszeletekkel. Sütőben lassú tűznél puhára pároljuk. Egy fél órára letakarjuk alufóliával. Ezután leszedjük róla a fóliát, a szalonnát mellé rakjuk, megkenjük hideg vajjal, és felső lángon ropogós pirosra sütjük.

Zalai borítós



Hozzávalók: 10 db savanyúkáposzta-levél, 60 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk. bors, késhegynyi majoránna, 1 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. paradicsompüré, 1 dl bor (akár a franciák).
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1 pohár tejföl, 3 tojás.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, zsírját leszűrjük, zsírral kiegészítve beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott húst. Fűszerezzük borssal. fokhagymával, majoránnával, sózzuk. Hozzátesszük a paradicsompürét.
Ha a levét elfőtte, megszórjuk 1 ek. liszttel, kicsit pirítjuk, kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Hozzáadjuk a pörcöt, kihűtjük.
A lisztből, sóval, diónyi vajjal, 2 tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. Kisujjnyi csíkokra felvágjuk, sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
A vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, kicsit megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, hozzátesszük a kifőtt tésztát és a kihűlt húst.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
Egy lábast jól kizsírozunk, 5 káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük a keveréket, borral meglocsoljuk. Betakarjuk káposztával.
Nem túl forró sütőben kb. fél óráig sütjük.
Ha kész, tálra borítjuk, úgy szeleteljük, mint a tortát. (Legjobb cserépedényben készíteni.)

Zalai burgonya



Személyenként 3 db nagyobb burgonyát meghámozunk, kis hasábokra vágunk, és forró zsírban megsütünk. Közben kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk, zsírjában egy kis fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Ezután a sült burgonyát, szalonnát, vöröshagymát négy evőkanál lecsóval összekeverjük, sózzuk.
Tepsibe tesszük, és személyenként 2 db jól felvert tojással leöntjük. Néhány percig sütőben sütjük. Készíthetjük alufóliával bélelt és befedett tepsiben is.

Zalai főtt-sült tekercs



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 25 dkg cukor, 1 liter tej, fél citrom héja, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál porcukor, 1 csipet só.
A sütőporral, sóval elegyített lisztet eldolgozzuk 3 tojással, és szükség szerint kevés vizet is hozzáadva gyúrt tésztát készítünk. Rövid pihentetés után 2 mm vastagra kinyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és a következő töltelékkel megkenjük: az áttört túrót, tejfölt, cukrot, 2 tojást reszelt citromhéjjal és megmosott mazsolával ízesítve elkeverjük. Feltekerjük a tésztát, és kivajazott tepsibe téve fektetjük. Ekkor ráöntjük a vaníliás cukros tejet, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 50 percig sütjük. Ez alatt a tejet magába szívja a tészta, és megsül. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Zalai kocka



Hozzávalók: a sárga laphoz: 5 tojás, 13 dkg cukor, 10 dkg liszt. A barna lapokhoz: 5 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg liszt, 3 dkg kakaó.
A krémhez: 1/2 liter tej, 2 csomag csokoládé-krémpor, 5 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 dkg tojáshab.
A szóráshoz 5 dkg csokoládédara.
Elkészítése: 5 db tojást a 13 dkg cukorral meglangyosítjuk, és addig verjük, amíg a habverő nyakán megáll. Óvatosan hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, egy zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, megsütjük. enyhén lisztezett deszkára borítjuk. Az 5 tojásból, a 13 dkg cukorból, a 7 dkg lisztből és a 3 dkg kakaóból ugyanígy készítünk, ugyanekkora tepsiben két barna lapot. Elkészítjük a krémet: 2 dl tejben elkeverjük a krémport. Kicsit pihentetjük, hozzáadjuk a cukor 1/3 részét és a maradék tejet. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.
Kiveszünk belőle 4 dkg-ot, majd a forró krémbe forgatjuk és kihűtjük. A vajat 10 dkg porcukorral és a 4 dkg habbal, habosra keverjük. A lapokat megtöltjük. Alul egy barna lap, rákenünk félujjnyi vastagságú krémet. Rátesszük a sárga lapot, és erre is félujjnyi krémet kenünk. Erre tesszük a barna lapot. A felső lapot is krémmel vonjuk be. A krémre ráhintjük a csokoládédarát.
Kockára vágva tálaljuk.

Zalai lepény



Hozzávalók: 5 dl aludttej, 1 kg burgonya, kb. 30 dkg liszt, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, zsír, só
A burgonyát meghámozva nyersen az aludttejbe reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, jól elkeverjük. Zsírozott tepsibe öntve, mérsékelten meleg sütőben sütjük. Mielőtt kisülne, a reszelt vöröshagymát kis zsíron rózsaszínűre pirítva a tejfölbe keverjük, a lepényre öntjük. Még pár percre visszatesszük a sütőbe.
Szeleteljük, frissen tálaljuk.

Zalai marhanyelv



A főtt és tisztított marhanyelvet 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Kis kockákra darabolt füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Beletesszük a nyelvet, majd törött borssal, fokhagymával, majoránnával ízesítjük, és 3 evőkanál paradicsompürével elkeverjük. 1 dl vízzel felengedjük, ha szükséges, akkor kevés porcukorral édesítjük. Kb. 10 percig forraljuk.
Galuskával tálaljuk.
Keménytojás-hasábokkal és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Somos csontleves



Hozzávalók: 1 kg csont, 60 dkg hús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zsír, 2 tojásos tészta, 5 dkg vaj, 20 dkg som
Elkészítése: A csontokat leforrázzuk, majd hideg vízben lassú tűzre tesszük főni. A húst egészben, és ha félig megfőtt, a zöldségeket is beletesszük. Ha elkészült, a levest leszűrjük, a csontokat eldobjuk, a húst és a zöldséget félretesszük. A tésztát kisujjnyi vastagra simítjuk, és előbb forró zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a levesben puhára főzzük. A kockákra vágott húst és felvágott zöldségeket a levesbe visszatesszük, és a tűzről levéve tálaláskor 2 tojás sárgáját keverünk el benne.
A somot tálalás előtt pár perccel forró vajon megfuttatjuk, keveset pároljuk és külön tálon tálaljuk.

Zalai rántott töltött paprika



Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj.
A paprikákat kicsumázzuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy rántottaszerűre megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel töltjük meg a paprikákat, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Forró olajban megsütjük.
Metélőhagymával megszórt párolt rizzsel tálaljuk. 

Zalai zöldbab



Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehet vékony, zöld ceruzabab, vagy zsenge, sárga Juliska bab). 3 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj (vagy margarin), púpozott evőkanál finomliszt, 10 dkg reszelt, zalai füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma. 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ketchup, ízlés szerint törött fehér bors és só; a tepsi kikenéséhez 1 dkg vaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
A zöldbabot a szokásos módon megtisztítjuk, majd két - három centis darabokra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folyamatosan kevergetve, sűrűre főzzük. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és ketchuppal ízesítjük, végül a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a sajt felét. Félretesszük, hogy kissé kihűljön. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat belekeverjük a sajtos mártásba, majd ugyancsak belekeverjük a leszűrt, főtt zöldbabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A zöldbabos masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Befedve sütjük 25-30 percig, ezután levesszük a fedelét, és néhány percig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy a sajt megbarnuljon, mert megkeseredik az étel. Kockákra vágva tálaljuk.

Zengői töltött rostélyos

Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg sertésvelő, 2 tojás, só, 80 dkg rostélyos (csont nélkül), 5 dkg zsír, 15 dkg gomba, törött bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 adag ribizli.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kisütöm, megpirítom rajta az egyik fej hagymát és a fokhagymát, ráteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre párolom. Ezután a megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velőt hozzátéve néhány percig pirítom, majd a felvert tojást is hozzáöntve kocsonyásodásig keverem, ezután megsózom. Az egyforma szeletekre vágott húst kiverem, rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm, és zsineggel megkötöm.
Forró zsírban megpirítom, két pohár vizet öntök alá, és megpárolom. A forró zsíron üvegesre pirítom a maradék vöröshagymát, majd a felszeletelt gombát megsózva fedő alatt puhára párolom. Borssal, és pirospaprikával megszórom, és a hús párolólevével felöntöm. Jól összeforralom, majd ráöntöm a húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom.

Zilahi véres hurka



Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma.
Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az abalében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd összekeverem a vérrel, a rizzsel, a sóval és a fűszerekkel. Az egészet jól összekeverem, majd vastagbélbe töltöm. Megszurkálás után 90 fokos vízben egy és negyed órán át, abálom. A hurkákat hideg vízbe szedem, majd leszárítom.

Zselici szelet



Hozzávalók: 4 nagyobb szelet kicsontozott borda, 2 közepes nagyságú alma, 2 evőkanál sűrű tejföl, fél dl zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál porrá tört borsmenta, 1 teáskanál mustár, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, só.
A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel, a mustárral, a zsemlemorzsával és a meghámozott, reszelt almával. A forró olajon az enyhén kivert hússzeleteket hirtelen átsütjük, és mindegyik húst bekenjük az almás-tejfölös krémmel. Tűzálló tálba téve a megkent hússzeleteket előmelegített, forró sütőben pirosra pirítjuk. Burgonyapürével vagy vajas burgonyával kínáljuk.

Avokadókrém



1 db jó érett (puha) avokádót megtisztítunk és felvágunk. 3-4 dkg vajjal összedolgozzuk. 1 gerezd fokhagymát összetörünk, és hozzákeverjük a krémhez. Fehér borssal és egy csipet sóval ízesítjük.

Besztercei pogácsa



Hozzávalók 4 személyre: 13 dkg rétesliszt, 7 dkg cukor, 1 db tojás, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 5 dkg mák, 5 dkg lekvár, 5 dkg túró, fahéj, egy csipet só.
Elkészítése: Az előre elkészített kovász segítségével összeállítjuk a tésztát, majd 1 órát állni hagyjuk. (tej + élesztő +cukor +liszt = kovász)
Töltelék: Háromféle töltelékkel töltjük meg a pogácsát:
1. darált mák, cukor és tej, melyet fokozatosan adagolunk.
2. Túró, cukor, fahéj, mazsola jól összekeverve.
3. dzsem.
A tésztát összedolgozzuk, gyúrjuk és nyújtjuk, majd egy lefordított pohár segítségével pogácsákat szaggatunk, amelyeket letakarunk, mert még kelni fognak egy kicsit. Ezután a tésztából kis kosárkákat formálunk, és mindegyiket megtöltjük mindhárom töltelékkel. Végül kiolajozott tepsiben megsütjük a töltött kosárkákat.

Besztercei saláta



25 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20-25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej hajszálvékonyra vágott vöröshagyma), 5 dkg sós mandula vagy mogyoró (vagy mandula és 1 mokkáskanál só), törött bors és só ízlés szerint, salátalevelek
Az aszalt szilvát előző este megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk. Ugyancsak vékony csíkokra metéljük a füstölt sonkát, a zöldhagymát pedig szárával együtt felkarikázzuk. A sós mandulát megdaráljuk és belekeverjük a tejfölbe. Sóval, borssal fűszerezzük, majd az egészet összekeverjük. Az előzőleg jól behűtött salátát megmosott és megszárított salátalevelekre tálaljuk. Tálalás előtt akár 2 nappal is elkészíthetjük, minél jobban összeérnek az ízek, annál jobb lesz.

Besztercei töltött liba



Hozzávalók (7-8 személyre): 1 pecsenyeliba, 30 dkg aszalt szilva, 0,5 dl rum, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: Az aszalt szilvát gondosan megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi rumos-citromos vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Másnap kiszedem a léből, és kimagozom. A megtisztított, belülről is átmosott és lecsöpögtetett libát sóval, borssal, citromhéjjal kívül-belül bedörzsölöm. A kimagozott szilvát a szárnyas hasába tömködöm, majd a nyílást összetűzöm vagy bevarrom. A liba, zsíros bőrét bevagdosom, hogy könnyebben kisülhessen belőle a felesleges zsír. Akkora tepsibe teszem, amekkorába kényelmesen belefér. Ráöntöm a szilva rumos-citromos áztatóvizét, és még annyi vizet, hogy a folyadék legalább 4 dl legyen. Alufóliával szorosan befedem, majd előmelegített, forró sütőbe tolom. 2-2,5 órán keresztül párolom. Ha a hús megpuhult, óvatosan kiemelem a tepsiből, zsíros levét leöntöm, és a madarat a tepsibe visszatéve, erős lángon mindkét felén megpirítom. 20 percnyi pihentetés után feldarabolom, és a hasából kivett szilvával, párolt rizzsel, sült hasábburgonyával tálalom. A hagyományos köretek helyett lehet párolt almát vagy párolt, kimagozott meggyet is mellé tenni.
Elkészítési ideje: 150 perc

Boros márványsajt-krém



Hozzávalók: 15 dkg jó érett, rezelt márványsajt, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, késhegynyi porcukor (só nem kell hozzá, mert a márványsajt sós!)
A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne olvadjon teljesen folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, valamint a porcukrot és a finomra metélt snidlinget. Ezután habosra keverem. (Keverőgéppel ez néhány perces művelet.)
Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom.

Brindzás pirog



Hozzávalók:
Tészta: 500 g daraliszt, 1 tojás, só, víz
Töltelék: 300 g brindza, 3-4 főtt krumpli, só, snidling (metélőhagyma) esetleg kapor a töltelékhez, 80 g füstölt szalonna
A lisztet, tojást, sót és a vizet összekeverve metélt keménységű tésztát készítünk, amit kilisztezett deszkán elsodrunk. A tészta felére kis halmokat rakunk a töltelékből, majd a tészta másik felével letakarjuk. A töltelékek körül a tésztát megnyomkodjuk, és felvágjuk majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha megfőtt a szalonna zsírjával meglocsoljuk, pirított szalonnadarabkákkal és apróra metélt snidlinggel megszórjuk.
A tölteléke pedig a következő: A főtt krumplit áttörjük, összekeverjük a brindzával, sózzuk és ízesítjük snidlinggel vagy kaporral.

Búzacsírás sajtkrém



4 dkg búzacsírát szárazon piríts meg, majd keverd össze 20 dkg reszelt félzsíros sajttal és 8 dkg margarinnal. Szerecsendióval ízesítsd.